hirdetés
hirdetés

E-recept: vannak még problémák

Akár többször is vissza kell menniük a betegeknek a gyógyszert felíró orvoshoz, mert az e-recept nem korrigálható, amennyiben például más hatóanyag-tartalmú szert tart a patika, írja a Szabad Föld.

hirdetés

„Sok beteg azt gondolja, nem is kell többet orvoshoz mennie gyógyszert felíratni, elég, ha a patikában lekérik a felhőből, mit kell szednie” – magyarázta a Szabad Földnek egy egri patikus, milyen tévhitek élnek a betegekben. A mostani, átmeneti időszakban a páciensek a korábbi vény helyett úgynevezett felírási igazolást kapnak, azzal kereshetik fel a patikát. Később csak a személyi igazolványukat, illetve a tajkártyájukat kell majd magukkal vinni.

Az e-recept bevezetése azért is döcögős – vélik a gyógyszerészek –, mert az orvosokban nagy az ellenállás. A háziorvosok zöme már közel áll a nyugdíjhoz, egy részük nem szívesen áll át az új rendszerre, amely sok helyütt még nem is üzemel tökéletesen.

Megesik: a patikus azért imádkozik, hogy ne fagyjon le megint a számítógépes hálózat. A gyógyszertárakban azt láttuk, hogy az e-recept nem támogatja a rugalmas megoldásokat. Így például, ha a doktor egy szerből 100 mg-os hatóanyagút ír fel, de csak 50 mg-os akad a patika készletében, azt nem adhatják ki. Nincs mit tenni, a betegnek vissza kell ballagnia a rendelőbe új receptért. Egerben arról számoltak be a patikusok: január elején a vények legfeljebb 10-20 százaléka volt e-recept, a többi még a hagyományos.

(forrás: Szabad Föld)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés