hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Drágább lett az inzulin, többe kerülnek a cukorbetegek

A cukorbetegek több inzulint használnak, és körülbelül kétszeresébe kerül a kezelés, mint egy évtizeddel ezelőtt, jóllehet kérdéses, hogy a gyógyszer újabb formái valóban hatásosabbak-e elődeiknél – állítják a Yale Egyetem kutatói.

hirdetés

Az egy vényért a beteg által fizetett összeg a 2000-ben érvényes 19 dollárról 2010-re 36 dollárra emelkedett, mivel a betegeket az orvosok olyan újabb inzulinkészítményekre állítják át, melyek ára 2−4-szeresével haladja meg a régebbi formulákét – írják a szerzők a Journal of the American Medical Association (JAMA) című lapban megjelent cikkükben. Az inzulinra szóló recepttel ellátott cukorbetegek aránya 9,7 százalékról 15 százalékra nőtt.

Az inzulinanalógoknak nevezett újabb készítmények a régebbi szerekhez hasonló vércukorkontrollt ígérnek, ám alkalmazásuk kényelmesebb, ugyanakkor áruk is magasabb – mondja Kasia Lipska első szerző. A vizsgálat azonban csak marginális előnyöket igazolt az éjszakai súlyos hipoglikémia vagy a vércukorszint csökkentésében, noha az újabb szereket éppen ezek megelőzésére szánják.

„Úgy látjuk, hogy anélkül történik meg az univerzális váltás a drágább terápiára, hogy elegendő meggyőző adat lenne a birtokunkban az átállítás előnyeiről – fogalmaz Kasia Lipska, a Yale Egyetem munkatársa. − Tekintettel arra, hogy igyekszünk kordában tartani az egészségügyi kiadásokat, egy ilyenfajta terápiás váltásnál tisztában kell lennünk azzal, hogy megéri-e.”

Álláspontja szerint további vizsgálatok szükségesek a cukorbetegség kezelésében használt egyes szerek összehasonlítására.

A cukorbetegség az Egyesült Államokban jelenleg a hetedik helyen áll a halálokok listáján, és a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek száma folyamatosan emelkedik. Jelenleg az Egyesült Államokban 29 millió körüli értékre becsülik a cukorbetegek számát, ami emelkedést jelent a 2010-ben regisztrált 26 millióhoz képest – áll a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) jelentésében. Az újabb kezelési formák azt ígérik a betegek számára, hogy a pontosabban előre jelezhető vércukorkontroll megéri a többletköltséget – magyarázza Laurence Kennedy endokrinológus, az ohiói Cleveland Clinic endokrinológiai osztályának vezetője, aki nem vett részt a Yale vizsgálatában. Korábbi kutatásokat említ, melyek az újabb inzulinkészítmények előnyét igazolták a hipoglikémia csökkentésében a régebbi inzulinokhoz képest. Ez az egyik oka annak, hogy ő maga az inzulinanalógokat részesíti előnyben, amikor gyógyszert ír fel betegeinek.

Az endokrinológusok többsége azon az állásponton van, hogy 2-es típusú cukorbetegségben inkább előbb, mint később kell megkezdeni az inzulinterápiát. A betegek korábban vonakodtak ettől a kezeléstől, mivel visszariasztotta őket a gondolat, hogy injekciózniuk kell saját magukat, illetve tartottak a kedvezőtlen kimenetel veszélyétől. Manapság − a kisebb tűk, a könnyebb alkalmazás és a jobb betegoktatás következtében – már javult a betegek hajlandósága is az inzulin alkalmazására.

„Nem kétséges, hogy az analóg inzulinok, különösen a hosszú hatású inzulinok, segítenek a 2-es típusú cukorbetegeknek abban, hogy az inzulint igen értékes kezelési formaként fogadják el” – hangsúlyozta dr. Kennedy a Bloombergnek adott telefoninterjújában.

A vényköteles szerek ára emelkedik, és az inzulinkészítmények ezen belül is a leggyorsabban emelkedő árú termékek közé tartoznak – áll a Bloomberg felkérésére írt egyik jelentésben. Az áprilisban nyilvánosságra hozott dokumentum szerint az Eli Lilly Humulinjának különböző formái esetében az áremelkedés 2007 óta legalább 160 százalékos. Ezen kívül a Sanofi (Lantus), a Novo Nordisk (Novolog) és a Lilly (Humalog) gyárt inzulinanalógokat.

A Yale kutatói a privát biztosítással rendelkező 2-es típusú cukorbetegekre vonatkozó adatokat tekintették át. Elemezték az inzulinhasználati trendeket, a beteg által fizetendő költségeket, valamint a súlyos hipoglikémiás epizódok előfordulását 2000 és 2010 között. A vizsgálati periódus alatt az inzulinra szóló vénnyel ellátott cukorbetegek százalékos aránya 9,7 százalékról (2000) 15 százalékra emelkedett (2010). Míg 2000-ben a cukorbetegek 96 százaléka számára humán szintetikus inzulint, addig 2010-ben már 92 százalékban inzulinanalógot rendeltek. A szerzők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy mindeközben a súlyos hipoglikémia előfordulási aránya csak kismértékben csökkent, a különbség nem érte el a statisztikai szignifikancia határát.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

(forrás: Bloomberg, PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés