hirdetés
hirdetés
2023. február. 03., péntek - Balázs.
hirdetés

Dolgoznak a fiúk HPV-oltásának bevezetésén

Ősszel talán már a hetedik osztályos, 12 éves fiúgyermekek is megkaphatják a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást, közölte a Világgazdaság.

hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a Világgazdasággal azt közölte, hogy egy részben uniós, részben hazai költségvetésből finanszírozott, 17,9 milliárd forintos keretösszegű projekt három évre biztosítja a fiúgyermekek HPV elleni védőoltását. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jelenleg a fiúk oltásához szükséges oltóanyag beszerzésen dolgozik.

Júliusban a HPV-vakcinából 112 ezer darabot szállított le az NNK-nak az MSD Pharma Hungary Kft. (MSD) – válaszolta a lap megkeresésére a vakcinát gyártó gyógyszercég.

Dániel Andrea, az MSD orvos igazgatója azt mondta: a fiúk oltási programba vonásával gyorsabban csökkenthető a HPV-okozta daganatok előfordulása a népesség körében. Mivel a HPV felelős többek között a nemi szervi szemölcsök, a hímvesszőrák, valamint a végbélnyílás körüli és az elsősorban férfiakat érintő fej-nyaki rákok egy jelentős részének kialakulásáért is, a férfiak ugyanúgy veszélyben vannak, csak kevésbé tudnak róla. Téves feltételezés, hogy a HPV csak a nőkre veszélyes, és a férfiakat egyáltalán nem érinti, ez nem így van. A HPV által okozott rákos megbetegedések közel 30 százaléka a férfiakat érinti.

A 2018-ban lezárult vakcinatendert egyébként a Phoenix Pharma Zrt. nyerte 3,4 milliárd forint értékben. A gyógyszer-nagykereskedő 120 ezer vakcinát biztosított, valamint opcionálisan további 160 ezer oltóanyagot 2020 márciusáig a 12 évesek HPV elleni védőoltásához.
 
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés