hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Dohányzók ereit védi a vörösbor

Német kutatók részletes vizsgálatokkal igazolták a dohányzás endotélkárosító hatását, de azt is kimutatták, hogy előzetes vörösborfogyasztással ez a hatás kivédhető – írja az OTSZ Online.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Világszerte kutatják azt a kérdést, hogy milyen módon lehetne ellensúlyozni a cigarettázás veszélyes következményeit. E tekintetben nagy feltűnést keltett egy német kutatók által írt tanulmány, amelyet az American Journal of Medicine nyomán az OTSZ Online közölt. Viktoria Schwarz és munkatársai azt tanulmányozták, hogy a dohányzás ereket károsító hatását a rágyújtás előtt elfogyasztott vörösbor képes-e kivédeni.

A vizsgálatban 20 fiatal önkéntes vett részt, akik három cigarettát szívtak el ellenőrzött körülmények között, önmagában, vagy gondosan titrált mennyiségű vörösbor elfogyasztása után. A közlemény összefoglalásában a kutatók hangsúlyozzák, hogy a cigarettázás akutan endoteliális károsodást, vaszkuláris és általános gyulladást okoz nem dohányzó, egészséges személyeken, a vörösboros „előkezelés” pedig ezt teljes mértékben gátolja. Mivel a vizsgálat alanyai valamennyien fiatal, egészséges, nem dohányzó személyek voltak, egyelőre nem tudhatjuk, hogy egy-két pohár vörösbor hatása hogyan érvényesül idős, krónikusan dohányzó személyek szervezetében.

(forrás: OTSZ Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés