hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Dobozazonosítás: veszélyben a kutatás és az innováció

A hazai gyártóknak húszmilliárd forintba kerül a szerializáció, Illés Zsuzsanna, a Humvo elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, ezt a kutatás-fejlesztésre szánt pénzből tudják kigazdálkodni.

hirdetés

Évente négy-hat milliárd forint lehet a fenntartási költsége a hazai gyógyszeriparban a február 9-től Magyarországon is bevezetésre kerülő EU-s egyedi gyógyszer-azonosítási rendszernek (szerializáció), amelynek célja a gyógyszer-hamisítás megelőzése – mondta a Világgazdaságnak Illés Zsuzsanna, a Humvo Nonprofit Zrt. elnöke, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) igazgatója.

A magyar gyógyszerellátási lánc zárt és szigorúan ellenőrzött volt eddig is, de ez nem minden uniós országban volt így. A gyógyszer-azonosításra kidolgozott rendszert nem az állami, hanem a piaci szereplők által létrehozott európai és nemzeti szervezetek működtetik, ez lett Magyarországon a Humvo Nonprofit Zrt. A hazai gyártókra óriási teher hárult a szerializáció miatt.

Az egyedi azonosító gyógyszeresdobozokra való rányomtatásával összefüggő beruházási költségek elérték a húszmilliárd forintot, ebből a hazai kis- és közepes vállalkozásokra mintegy 3-3,5 milliárd forint teher hárult.

Az eszközöket minden egyes gyártósoron ki kellett építeni – emlékeztetett Illés Zsuzsanna. Ekkora összeget kizárólag a kutatás-fejlesztési és a beruházási források átcsoportosításával, projektek visszafogásával, megújulási és növekedési, valamint exportpiaci terveik gyengítésével tudtak kigazdálkodni.

Mivel a generikus gyártóknál van az európai gyártósorok kétharmada, így a rájuk eső beruházási teher lényegesen magasabb, mint egy originális gyártónál. A gyártósorok átalakításán túl szükség van arra is, hogy egy nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező, forgalomba hozatali engedélyes cég a nemzeti rendszerekhez is csatlakozzon, ami újabb informatikai fejlesztést igényel – sorolta a rendszerrel kapcsolatos feladatokat és költségelemeket a Humvo elnöke.

A szerializáció bevezetése elsősorban a gyógyszergyártói oldalt terheli – véli a Magyosz igazgatója. Illés Zsuzsanna szerint a magyarországi rendszer tavaly nyár óta képes az adatokat fogadni a gyártóktól az európai rendszeren keresztül, és képes arra is, hogy az úgynevezett végfelhasználók – elsősorban nagykereskedők és patikák – csatlakozzanak.

A Humvónak 2300 patikával kellett szerződnie és hozzáférést biztosítania a rendszerhez. Akik időben indították a folyamatot, azoknál le fogjuk futtatni e feladatokat – ígérte a szombati élesedés előtt Illés Zsuzsanna. A gyógyszertáraknak az eszközbeszerzés akár 120-150 ezer forintos kiadást okozott, a legkiszolgáltatottabb helyzetbe a vidéki kis patikák kerültek – mondta korábban a Világgazdaságnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Egy berendezés ára harmincezer forint, minden gyógyszerkiadó pulthoz külön egység kell.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés