hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Dobogós gyógyszerek – mellékhatásokban

A leggyakrabban mellékhatásokat okozó gyógyszerek az antitrombotikumok, az antibiotikumok, illetve a központi idegrendszerre depresszánsként ható patikaszerek.

hirdetés

A németországi gyógyszerügyi hatóság, a BfArM (Bundesinstitut für Arzneimittel und Medizinprodukte) által 1978 és 2016 között kapott 345 662 mellékhatásjelentés elemzése alapján megszületett a sorrend arra vonatkozóan, hogy melyik hatástani csoportba sorolható patikaszerek váltanak ki leggyakrabban (jelentett) mellékhatásokat.

TOP 3 gyógyszercsoport

Az elmúlt majdnem 40 év adatainak kiértékeléséből kiderül, hogy a legtöbb mellékhatásjelentés az antitrombotikus szerek alkalmazásával kapcsolatosan történt. Ezeknek a készítményeknek az alkalmazása mellékhatásként vérzésekhez és a trombocitaszám csökkenéséhez vezethet.

Második helyet foglalják el mellékhatások kiváltását illetően a listán az antibiotikumok, amik tipikusan hasmenést, bőrkiütéseket, valamint viszketést válthatnak ki.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Harmadik helyen a központi idegrendszerre depresszánsként ható készítmények találhatók, amikkel kapcsolatban gyakran számolnak be függőség kialakulásáról, a vértestek számának csökkenéséről, illetve lázról. Megjegyzendő, hogy a mellékhatások kiváltásáért leggyakrabban felelőssé tett 10 hatóanyagcsoportból 4 a központi idegrendszerre ható szerek közé sorolható.

Leggyakrabban hányinger, viszketés, szédülés a mellékhatás

Valamennyi mellékhatásjelentést tekintve a leggyakrabban említettnek a hányinger számít, azt követi a sorban a viszketés és a szédülés. Megemlítendő, hogy a leggyakrabban jelentett mellékhatások mintegy ötöde a bőrrel kapcsolatos, és valamennyi mellékhatásjelentés harmada a bőrt is érintő panaszokról tájékoztatott. Ennek az ismerete különösen akkor lényeges, ha a beteg bőrgyógyászati panaszokkal fordul a szakemberhez – sok esetben a beteg gyógyszerelésének az áttekintése a differenciáldiagnózist könnyítheti meg.

Évről évre több mellékhatás-jelentés

A BFArM-hoz beérkező jelentések jelentős (64,1 százalék) része az orvosoktól származik. Megjegyzendő, hogy 1978 óta folyamatosan emelkedik az évente beérkező mellékhatásjelentések száma, ami azzal is összefügg, hogy a gyógyszergyáraknak kötelező továbbítaniuk a gyógyszerügyi hatóságnak a hozzájuk beérkezett mellékhatásjelentéseket. 2009 óta a betegek számára is egyszerűsödött a mellékhatások jelzése: azt online is megtehetik, és erre a gyógyszerek betegtájékoztatójában is felhívják a figyelmet.

Az orvosok és a betegek által jelentettek között vannak különbségek. Míg az orvosok leggyakrabban a benzodiazepinekkel, a fluorokinolonokkal és a heparinokkal kapcsolatosan jelentettek mellékhatásokat, addig a betegek elsősorban olyan szubjektív mellékhatásokról tájékoztatták a hatóságot, amik interferonok, antitrombotikus szerek, immunszuppresszáns szerek alkalmazása során léptek fel. A betegek által jelentett szubjektív mellékhatások (pl. testtömegváltozás, alvászavar vagy hajhullás) különösen lényegesek abból a szempontból, hogy azok jelentősen kihatnak a betegek életminőségére, és így a compliance-re is, veszélyeztetve a gyógyszeres terápia eredményességét.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés