hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Diabétesz-kezelés: Mellékhatáscsökkentés, gyógyszerváltás, őssejterápia

Enyhítheti a PPAR-receptorra ható antidiabetikumok mellékhatását a testmozgás, a korai genetikai tesztelés pedig felgyorsíthatja a szükséges terápiaváltást – derül ki az ismertetett tanulmányokból.

hirdetés

Az Endocrinology című szakfolyóiratban Maya Styner és munkatársai arról számolnak be, hogy bár a sejtmagi PPAR-receptorokra ható antidiabetikumok alapvetően megnövelik a csontvelő zsírtartalmát, ezáltal fokozzák a csonttörések kockázatát, a testmozgás képes egy bizonyos mértékig csökkenteni ezt a mellékhatást. Az egérkísérleteken alapuló tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy egy új antidiabetikus szercsoport, amelynek tagjai közel vannak ahhoz, hogy az FDA befogadja őket – a fibroblaszt növekedési faktor-21 agonisták –, szintén a PPAR-útvonalat serkentik, és a korai jelentések szerint ezen szerek hatására is fokozódik a csonttörékenység (Exercise Regulation of Marrow Fat in the Setting of PPARγ Agonist Treatment in Female C57BL/6 Mice).

A testmozgás előnyeit emeli ki a Diabetologiában megjelent tanulmány is. Sophie Cassidy és munkatársai írása – High intensity intermittent exercise improves cardiac structure and function and reduces liver fat in patients with type 2 diabetes: a randomised controlled trial – szerint a nagy intenzitású, intermittáló tréning segítségével lehet a leginkább javítani a 2-es típusú diabétesszel élők szívműködését és kardiális szöveteinek struktúráját, amellett, hogy a fizikai erőkifejtés a glikémiás kontrollt is kedvező irányba befolyásolja.

 

Farmakogenomika és őssejtterápia

Kezdenek beérni a farmakogenomika eredményei, és a ritka, monogénes öröklődésű diabéteszféleségekkel kapcsolatos tudásunk végre felhasználható a klinikumban is. Sian Ellard és munkatársainak a The Lancetben megjelent tanulmánya – The effect of early, comprehensive genomic testing on clinical care in neonatal diabetes: an international cohort study – szerint az elmút 10 év alatt 4 évről 2 hónapra csökkent az az idő, ami alatt a cukorbetegséggel diagnosztizált csecsemők a diagnózis után megkaphatják genetikai tesztjük eredményét. A korai genetikai tesztelés eredményeképpen pedig megjósolható, milyen klinikai sajátosságokra lehet számítani az adott gyermek esetében, és felkészültebben lehet megküzdeni a felmerülő problémákkal, illetve konkrét terápiás következményeket is hamar be lehet vezetni, ha kiderül, hogy a cukorbetegség a pankreász káliumcsatornagénjének mutációja miatt alakult ki, ekkor ugyanis az inzulininjekcióról szulfonilurea tablettákra kell váltani. A korai tesztelés lehetősége előtt a késedelmes gyógyszerváltás az érintett csecsemők agyfejlődési zavarát váltotta ki.

A MIT Technology Review-ban Brian Alexander a diabétesz őssejtterápiájának történetét mutatja be (A Pancreas in a Capsule), és az is kiderül, hogy már humán fázisba léptek a kutatások (harmadikként a retinaőssejtek beültetésével kapcsolatos vizsgálatok, valamint a gerincsérültek őssejtterápiájával foglalkozó kutatások után).

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés