hirdetés
hirdetés
2020. június. 02., kedd - Kármen, Anita.
hirdetés

Designer opiát: erős, mint a morfin, de függőség és mellékhatások nélkül

Számítógéppel tervezett opioidot teszteltek állatkísérletesen: a PZM21 molekulával előidézett analgézia mértéke a morfinéhoz mérhető, miközben a vegyület nem vagy minimálisan váltja ki az opioidokra jellemző obstipációt, légzésdepressziót és függőséget.

hirdetés

Régóta foglalkoztatja a kutatókat a kérdés, hogy szétválasztható-e az ópiátok analgetikus hatása a vegyületcsoport súlyos és gyakori mellékhatásaitól, azaz a légzésdepressziótól és a székrekedéstől. Amikor az 1990-es években felfedezték az ópiát-receptorok három típusát, a mű-, a kappa- és a delta-receptorokat, úgy gondolták, hogy a hatás és a mellékhatás nem választható szét, mivel mindkettő döntőrészt a mű-receptorok közvetítésével valósul meg. Most azonban úgy tűnik, hogy egy USA-beli kutatócsoport – németekkel együttműködésben – mégis rátalált a megoldásra.

A számítógépes molekulatervezés sikeres példája: PZM21

Mint arról a Nature folyóiratban megjelent közlemény is beszámol, egerekkel végzett kísérletek bizonyítják azt, hogy a PZM21 nevű, számítógépes modellezéssel született molekula morfinszerűen erős analgetikus hatással rendelkezik, miközben az opioid-vegyületekre jellemző mellékhatásoktól mentes. A bravúros felfedezéshez annak a felismerése vezetett, hogy a mű-receptoron keresztüli hatás, illetve mellékhatás eltérő jelátviteli utakon keresztül valósul meg.

Míg az analgetikus hatás G-fehérje közvetítette mechanizmusok révén jön létre, addig a légzésdepresszió és az obstipáció ún. béta-arrestin fehérjés jelátviteli úton keresztül alakul ki. Egy olyan molekulára volt tehát szükség, ami a mű-receptorhoz való kötődés után csak a G-fehérje-kapcsolt utakat aktiválja.

3 millió potenciális vegyület közül választották ki

A számítógéppel végzett szerkezet-alapú optimalizálás során mintegy 3 millió különféle vegyület háromdimenziós adatait illesztették a mű-receptorok háromdimenziós paramétereihez. Ezt követően a 3 millióból a leginkább ígéretesebbnek tűnő 2500 vegyület „szabad szemmel”, monitoron való szűrése következett. Végül maradt 23 mellékhatás-mentesnek ígérkező, major analgetikum jelölt. Ezek közül választották ki a PZM21 molekulát, egy olyan mű-receptor-ligandumot, ami G-fehérje aktivátor, de csak minimális hatással van a béta-arrestinen keresztül megvalósuló jelátvitelre.

Állatkísérletekben már bizonyított a PZM21

Egerekkel végzett kísérletek alapján a PZM21 fájdalomcsillapító hatása a morfinéhoz mérhető, ugyanakkor annál tartósabb analgetikus hatás előidézésére képes. A PZM21 mellékhatásaként okozott obstipáció mértéke jelentősen enyhébb, mint a morfin esetében jellemző. Kiemelendő, hogy a PZM21 kiváltotta légzésdepresszió alig kifejezettebb, mint a placebo-kezelés esetén tapasztalt. Továbbá, a kezelt állatok körében a „klasszikus” ópiátok-alkalmazásával összefüggő függőség nem alakul ki, a PZM21 nem stimulálja az agyban a dopaminerg transzmissziót.

Mit hoz a jövő?

Amennyiben az ígéretes molekula jó tolerálhatósága további állatkísérletekben egyértelműen bebizonyosodik, lehetséges, hogy a jövő humán gyógyszere lesz a PZM21-ből. Mindez az ópiátok alkalmazásának a biztonságosságát fokozhatja, és javíthat azokon a sajnálatos statisztikákon, amik alapján naponta 78 amerikai hal meg ópioid-túladagolás következtében.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt; MNT)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés