hirdetés
hirdetés
2020. november. 29., vasárnap - Taksony.
hirdetés

D-vitamin Világnap: télen a legfontosabb a pótlás

Immár nyolcadik éve rendezik meg a D-vitamin Világnapját november 2-án. A D-vitaminhiány általános probléma, ezért kell foglalkozni a D-vitamin-szint mérésével, korrigálásával.

hirdetés

Orvosi kutatások szerint az északi országokban, ahol kevesebb a napfény,  alacsony D-vitamin (D3-vitamin, kolekalciferol) mennyiséget találnak a különböző korú, nemű, anyagi és társadalmi helyzetű emberek vérében. Magyarország lakosságának 80 százaléka igen kevés D-vitamint juttat a szervezetébe a természetes táplálkozással. A szépség- és egészségkultusz fokozódása miatt elterjedt az a nézet, hogy aki napra megy, annak nem csak idő előtt ráncos lesz a bőre, de a bőrrák kialakulását is kockáztatja.  Pedig az egészséges, napi 15-20 perc napozásra szükség van a létfontosságú D-vitamin keletkezéséhez. Étrendben a tonhal, a főtt tojás, a máj, valamint a D-vitaminnal dúsított reggeliző pelyhek segíthetik a vitamin bejuttatását. A D-vitamin legismertebb szerepe a csontrendszer erősítése a kalciumbeépítése által, de a legújabb kutatások az szervezetsokkal több területén mutatták ki a D-vitamin szerepét. Ezek alapján a D-vitamint ma már hivatalosan is hormonnak tekintik (D-hormon). 

A D3-vitamin szintünk télen nagyon alacsony, fokozódik a fáradékonyság, gyengül az immunrendszer. Napi pótlása megvéd a téli betegségekkel, fertőzésekkel, gyulladásokkal szemben. Alapvető szerepe van a pajzsmirigy-működésében, a csonterősítésben, az egészséges sejtosztódásban, az izom-működésben, a szív és az érrendszer egészségében.

„Kiemelten fontos a várandósság és szoptatás idején a magzat és a mama egészsége szempontjából. Hiányában gyakran jelentkezik a diabetes mellitus, a preeclampsia, a bakterial vaginosis" – mondta Prof. Dr. Ősapay György, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen a D3-vitamin elégséges szintje. A D-vitamin-szintet 20ng/mL alatt tekintjük hiányosnak, 20-30 ng/mL között alacsonynak, a normál érték pedig 30 és 60 ng/mL között van. A legutóbbi vizsgálatok szerint, a táplálékon keresztüli átlagos D2-vitamin (a D3-vitamin alapanyaga) bevitele Magyarországon 88 NE, miközben az egyelőre hivatalosan javasolt napi dózis 400 NE.

„A magyar orvostársadalom közelmúltbeli összefogásának eredményeképpen a felnőtteknek szóló jelenlegi szakmai ajánlás 1500-2000 nemzetközi egység bevitele. Időseknek, túlsúlyosaknak ennek a akár duplája is javasolt. A téli betegségek, járványok jelentkezése előtt feltétlen érdemes a szervezet immunrendszerét „felturbózni”. A D-vitamin rendszeres szedése elengedhetetlen feltétele az egészségtudatos életnek mind a felnőttek, mind a gyerekek eseteiben. Babavárókként, valamint kisgyermekes szülőkként pedig egyaránt  tartozunk ezzel  önmagunknak és a gyermekeinknek” – tette hozzá Ősapay.

(forrás: Dr. Ősapay György)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés