hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 12., szerda - Klára.
hirdetés

Cytomegalovírus elleni vakcinát fejleszthet a Pfizer

Többségi részesedést szerzett a Pfizer a Redbiotec AG svájci biotechnológiai cég egyik leányvállalatában, és ezzel megszerezte a Redvax GmbH humán cytomegalovírus (CMV) elleni vakcinajelöltje további fejlesztésének jogát, valamint egy másik – egyelőre meg nem nevezett – vakcinafejlesztési program szellemi jogait és technológiai feltételeit.

hirdetés

A CMV elleni vakcinaprogram jól illeszkedik a védőoltások fejlesztésben világviszonylatban élen járó Pfizer kutatási portfoliójába, és a K+F területen is vezető pozíciót biztosít a cégnek. Piaci termékké fejlesztése esetén a hiánypótló vakcina a CMV-fertőzés számos súlyos manifesztációját kivédhetné – így a egészséges immunrendszerű gyermekeknél és fiatal felnőtteknél előforduló monomucleosis infectiosa mellett a magzati életben vagy a szülés során bekövetkező fertőződés miatti cytomegaliás zárványbetegséget is, amely az egész életre kiható érzékszervi és neurológiai károsodásokat okoz.

A herpeszvírusok családjába tartozó CMV a felnőtt lakosság 50–90 százalékának szervezetében kimutatható, de az esetek zömében a fertőzés tünetmentesen játszódik le. A veleszületett CMV-infekció okozta károsodások viszont a statisztikák szerint gyakoribbak, mint a Down-kór, a fötális alkoholszindróma, a spina bifida vagy a gyermekkori HIV/AIDS. Az Egyesült Államok egyik meghatározó független egészségügyi tanácsadó testülete, az Institutes of Medicine a megmenthető betegéletek és a kivédhető rokkantsági károsodások száma alapján abszolút prioritást élvező kutatási területként minősíti a CMV elleni vakcinafejlesztést.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés