hirdetés
hirdetés
2020. április. 05., vasárnap - Vince.
hirdetés

Cukorbetegség ellen is védhet a rotavírus elleni oltás

A rotavírus vészes kiszáradással járó hasmenést-hányást okozhat a kisgyermekeknél. Van ellene oltás, amely az I-es típusú diabétesz ellen is védelmet nyújthat, írta az Index.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A fertőzés még ma is évente 200 ezer öt évesnél fiatalabb gyermek halálát okozza, főként a harmadik világban.

A Melbourne-i Egyetem kutatói olyan ausztrál gyerekeket vizsgáltak, akiknél 2000 és 2015 között diagnosztizáltak I-es típusú cukorbetegséget. Azt találták, hogy csökkenni kezdett azon gyermekek száma, akik 2007 után születtek, és négyéves koruk előtt ismerték fel náluk a cukorbetegséget.

Ebben az évben vezették be a rota elleni oltást a gyerekeknek rutiszerűen adandó oltások közé Ausztráliában, és ez volt az első alkalom, hogy az I-es típusú cukorbaj gyakorisága csökkent a kisgyerekek körében a nyolcvanas évek óta.

Az I-es típusú cukorbetegség és a rotavírus-fertőzés között meglévő kapcsolatot már eddig is sejteni lehetett, hiszen kimutatták, hogy a fertőzés megnöveli a később kialakuló cukorbetegség kockázatát, mivel immunreakciót indít be a hasnyálmirigy belső elválasztású, inzulintermelő sejtjei ellen. Ugyanakkor az összefüggés mechanizmusa mindmáig feltáratlan.

A ötévesnél idősebb gyermekeknél nem tapasztalták a cukorbetegség előfordulásának csökkenését, ebből pedig arra következtetnek, hogy olyan faktor állhat a jelenség hátterében, amely ennél fiatalabb korban érte a gyerekeket. Márpedig a rutinszerű rotavírus elleni oltás volt az egyetlen stimulus, ami a 2007 előtt és 2007 után született gyerekeknél különbözött.

Mindez még nem tekinthető bizonyító erejű felfedezésnek. A következő lépés az lesz, hogy tüzetesen átvizsgálják a I-es típusú cukorbetegségben szenvedő gyerekek adatait, és összehasonlítják a betegség előfordulását a rota ellen beoltott és nem beoltott gyerekek között, közölte a lap.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés