hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Cukorbetegek Covid járvány idején

Társbetegségek szempontjából a hypertonia után a diabetes a leggyakoribb halálok COVID-19 esetén.  Az intenzív osztályon kezeltek között kétszer nagyobb a cukorbetegek száma: száz betegből negyven diabéteszes.

hirdetés

Dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát arról kérdeztük, mik a tapasztalatai, hogyan hat ez az időszak a diabétesszel küzdők mindennapjaira, valamint milyen nehézségekkel kell leggyakrabban szembenézniük.

A cukorbetegek COVID szempontjából a veszélyeztetett csoportba tartoznak. Az általános szabályokon kívül van valami. melynek betartásával csökkenthető a fertőzés esélye?

Nagyon fontos a szénhidrát anyagcsere egyensúlyban tartása, emiatt gyakoribb vércukor önellenőrzés szükséges (nemcsak az éhomi, hanem étkezés után másfél órával is). Tartsuk be az előírt szabályokat (maszkviselés, távolságtartás, rendszeres fertőtlenítés)

Ha megfertőződik a vírussal a beteg, milyen teendői vannak?

COVID fertőzés gyanúja esetén telefonon hívja családorvosát, kérje tanácsát. A betegség során fontos a rendszeres vércukor mérés, és amennyiben ez eltér a kezelőorvos által meghatározott értékektől, és bizonytalan abban, hogy mit tegyen, kezelés módosítása céljából konzultájon kezelőorvosával. Vírus fertőzés esetén általában megemelkednek a vércukor értékek, több gyógyszerre, inzulinra lehet szüksége. Fontos, hogy elegendő gyógyszer, tesztcsík legyen a betegnél.

Fotó: archív
Fotó: archív

2-es típusú diabetes esetén: kiszáradás esetén a metformin adását abba kell hagyni, vagy más orális készítmény adása szükséges, de lehet, hogy átmenetileg inzulin kezelésre van szükség. Cél, hogy a vércukorszintet 6-10 mmol/l között tudjuk tartani. Amennyiben rendszeresen meghaladja a 10 mmol/l értéket, vizelet keton vizsgálata is ajánlott. Ha ez pozitív, mindenképp konzultáljon kezelőorvosával. 1-es típusú diabetesben: még szorosabb ellenőrzés szükséges. Az inzulin kezelést soha nem szabad abbahagyni! A gyakori mérések alapján kell módosítani az inzulin adagokat a vércukor értékektől és a bevitt tápláléktól függően. Fontos a sok folyadék bevitele. Magas értékek esetén négy óránként mérje vércukor értékeit, éjszaka is. Ha sok keton mutatható ki a vizeletben feltétlenül kórházi kezelésre van szükség.

Milyen nehézségekbe ütköznek leginkább a betegek a járvány idején?

Nehezebb a kezelőorvos elérése a sok telefonos tanácsadás miatt. Életmódjuk, szokásaik a járvány idején jelentősen megváltoztak és ezáltal több a stressz és tanácstalanok a kezelés módosításában.

Több az online konzultáció?

Igen, lényegesen több. Az is, aki nem szeretne személyesen megjelenni a rendelőben, a diabetológusával közvetlenül meg tudja beszélni a problémáit. Online konzultáció során tanácsokat kap a beteg a terápia módosításról, a diétás teendőkről.

Mit tapasztal, a betegek mennyire képesek kordában tartani a vércukorszintjüket a járvány idején?

Sokkal nehezebb a vércukor értékek normál értékhatárokon belül tartása, mert megváltoztak a körülmények. Ez többek között az online munkavégzésnek, rendszeres sportolás elhagyásának és a sok stressznek köszönhető.

Milyen esetekben forduljanak a betegek a diabetológusokhoz?

Minden olyan esetben, amikor úgy érzik, hogy nem tudnak megbirkózni a vércukor problémákkal.

(forrás: Cukorbetegközpont)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés