hirdetés
hirdetés
2022. december. 02., péntek - Melinda, Vivien.
hirdetés

Cukorbetegek: Covid-fertőzés után módosított kezelésre lehet szükség

A diabétesszel küzdők nemcsak nagyobb eséllyel fertőződnek meg, de náluk könnyebben alakulnak ki súlyos szövődmények is. Hogy mikre szükséges odafigyelnie a Covid-ból felépült cukorbetegnek, azt dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusa mondta el.

hirdetés

Nagyobb a fertőzésveszély

A cukorbetegek a magasabb vércukorszint miatt fogékonyabbak különböző fertőzésekre, így a koronavírusra is. Sajnos egy-egy megbetegedés, főleg, ha az lázzal, étvágytalansággal, hányással jár, könnyen felboríthatja a megfelelően beállított glükóz szintet, ami nemcsak a diabétesz szempontjából veszélyes, hanem a Covid-fertőzés miatt is, ugyanis így könnyebben fordul súlyosabbra az állapot. Statisztikák szerint a kórházban és intenzív osztályokon kezelt koronavírusos betegek jelentős része cukorbeteg, így számukra különösen fontos a megfelelő prevenció, a kellő terápia és az utánkövetés.

Gyógyulás után fontos a szorosabb kontrol

Fotó: archív
Fotó: archív

Sokan számolnak be arról (még a krónikus alapbetegséggel nem küzdők is), hogy csak lassan épültek fel a fertőzésből, és a gyógyulás után sem érezték magukat 100%-osnak. Ez a cukorbetegekre fokozottan igaz, hiszen az ő szervezetük lassabban regenerálódik.

Felépülés után fontos a gyakoribb kontroll, főleg azért, mert könnyen előfordulhat, hogy ingadozóvá válik a vércukorszint, amit mihamarabb stabilizálni kell. Amennyiben hagyományos módon ez nehézségekbe ütközik, akkor nagy segítséget nyújthat a szöveti cukormonitorozó eszköz, mellyel felderíthetők az esetleges kilengések okai, így könnyebb beállítani, személyre szabni a terápiát, mondja dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Oltás

A szakemberek felhívják a figyelmet a Covid elleni vakcina szükségességére, főleg a veszélyeztetett csoportok tagjai számára, így cukorbetegeknek is, mivel náluk könnyebben alakulnak ki életveszélyes szövődmények a fertőzés következtében. Az oltás a diabéteszesek számára is ajánlott, ám lehetséges oltási reakciókkal (hőemelkedés, a beadás helyén fájdalom, vagy rossz közérzet és levertség) nekik is számolniuk kell. Amennyiben a vakcina után esetleg belázasodik, mérjen gyakrabban vércukorszintet és ha kell, értesítse kezelőorvosát, mivel meglehet, ideiglenesen más dózisra vagy módosított kezelésre lesz szüksége.

(forrás: Cukorbetegközpont)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés