hirdetés
hirdetés
2020. március. 28., szombat - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Csontritkulás: látják értelmét a gyógyszerelésnek

A csontritkulás elleni gyógyszerek támogatása mellett érvelt az MTI-hez eljuttatott közleményében a MOOT (osteoporosis társaság) elnöke.

hirdetés

A csontritkulás gyógyszeres kezelésével csökkenthető a csonttörések, illetve a szövődményekhez kapcsolódó halálozások száma, és ez "rendkívül költséghatékonynak tekinthető" - írta Szekeres László, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) elnöke az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adataira hivatkozva.

Kiemelte, hogy Magyarországon a becslések szerint mintegy 900 ezer ember szenved osteoporosisban, a combnyaktörés szövődményeinek következtében évente 5-6 ezer ember hal meg. "Egyes előrejelzések szerint az elkövetkező 30 évben két-háromszorosára fog emelkedni az osteoporosis talaján kialakuló törések száma, amit többszörösére növekedett ellátási költségek kísérnek" - tette hozzá.

Mint kifejtette, az OEP 2004 és 2010 közötti adatai alapján feltérképezték a magyarországi helyzetet. Ez alapján az látható, hogy a hét év alatt a csontritkulással kezelt betegek körében folyamatosan csökkent a csonttörések száma. Így évi 3,4 milliárd forintot takarított meg a biztosító, ez körülbelül megegyezik az osteoporosis elleni gyógyszerekre költött évi 3,5 milliárd forint támogatással - írta Szekeres László.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés