hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 08., szombat - László.
hirdetés

Csökkent pajzsmirigyműködés, fokozott COVID-19 kockázat?

Több krónikus betegségről tudjuk, hogy fokozott rizikót jelentenek koronavírus fertőzés esetén. Dr. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa elmondta, páciensei körében gyakori kérdés, hogy a csökkent pajzsmirigyműködés is fokozott fogékonyságot jelent-e a COVID- 19 vírussal szemben.

hirdetés

A rövid válasz: igen, ha nincs jól kezelve a pajzsmirigy-gyulladásban szenvedő, csökkent pajzsmirigy működésű (hypothyreosisos) beteg. Nézzük, hogy miért van ez így, mi támasztja alá ezt az állítást és mit tehetünk, hogy a kockázatot csökkentsük!

Pajzsmirigy hormonok és immunrendszer

A pajzsmirigy hormonjai (T4 és a T3) létfontosságúak az immunrendszer működéséhez. Ezért érthető, hogy a fertőzések gyakorisága és súlyossága a hypothyreosisos betegek (még a viszonylag csökkent funkciójú betegek, a szubklinikus betegek) között is lényegesen magasabb volt. Ezt támasztják alá a vírusfertőzésekkel kapcsolatos nemzetközi megfigyelések és közlemények is. Sebastian SA és munkatársai 159 retrovírus fertőzésben szenvedő beteget vizsgáltak meg és azt találták, hogy már a szubklinikus hipotireoidizmus előfordulása magas volt a betegek között.  A csökkent immunvédekező képesség a magasabb TSH szinttel járt együtt (Natl Med J India. 2018. 136–139. doi: 10.4103 / 0970-258X.255753.).

Nagyszámú egyéb megfigyelés is azt mutatta, hogy a T4 és T3 hormonok hiányában a szervezet immunitása jelentősen csökkenhet.

Megfelelő pótlással helyreállítható

Korábbi kísérletes adataink azt mutatták, hogy a védekezés élvonalában lévő sejtek, a polimorfonukleáris granulociták (PMN) működése csökkent a betegekben, de megfelelő pótlással a normális működés helyreállíthatónak bizonyult. Mértük a PMN sejtek működést is fénykibocsájtó képességük (kemilumineszcens aktivitásuk) alapján és a sejtek működésének növekedését figyeltük meg a T3 (trijódtironin) hormon jelenlétében. Ezt követően a sejtes immunitás mértékét jelző immunsejtek, az un. limfociák működését teszteltük és a működés egyértelmű növekedését mutattuk ki.

Mi következik ezekből az adatokból?

Csökkent pajzsmirigyműködésben szenvedő betegekben a fertőzéssel szembeni fogékonyság jelentős. A teendő tehát, hogy az elkezdett tiroxin pótlást ne hagyják abba, sőt: ha szükséges, kis mértékben növeljék a napi dózist és feltétlenül egészítsék ki D3 vitaminnal (3000-4000NE/nap).

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés