hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Csökkent a lakossági gyógyszerkiadás

A 2011-es szinthez képest mostanra 7,5 milliárd forinttal csökkentek a magyar lakosság gyógyszerkiadásai - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szombaton Budapesten sajtótájékoztatón. Úgy vélte, ennél még nagyobb megtakarítást is el lehet érni

hirdetés

Kétezer gyógyszer ára mintegy 35 százalékkal csökkent – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte: ma már a patikában kapott blokkról az is leolvasható, hogy a kormány mekkora támogatást adott a kiváltott gyógyszerére, és azt is, hogy mennyit spórolt volna a beteg, ha egy azonos hatóanyagú, de a legolcsóbb készítményt választotta volna.

Szócska Miklós elmondta: tudja, hogy a megszokott gyógyszereket, jól beállított terápiákat, nem kell feltétlenül megbolygatni, de érdemes megnézni a különbséget, ugyanis ha mindenből a legolcsóbb készítményt választanák az emberek, további 12 milliárd forinttal csökkenthetők lennének a lakosság gyógyszerterhei. Az államtitkár kifejtette: évente átlagosan 7,3 millió ember vált ki gyógyszert, közülük 3,3 millióan rendszeresen, ami azt jelenti, hogy Magyarországon minden harmadik ember rendszeres gyógyszerfogyasztó. Számukra a 7,5 milliárd forintos kiadáscsökkentés azt eredményezte, hogy átlagosan éves szinten 2231 forinttal fizetnek kevesebbet gyógyszereikért. Ez különösen jelentős például a 65 éven felülieknek, akik korábban akár havi 6-7 ezer forintot is költöttek gyógyszerekre – hangsúlyozta. 

Az államtitkár kiemelte: az egészségügyben a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, de ezzel együtt arra is odafigyelnek, hogy aki már megbetegedett, hozzájusson a minőségi gyógyszerekhez. A lakosság érdekeit figyelembe véve alakították a gyógyszerpolitikát –mondta Szócska Miklós, példákkal is igazolva, hogy a magyar népegészségügyi vonatkozásban fontos, leggyakrabban használt készítmények árai jelentősen, egyes esetekben akár ötödükre csökkentek 2010-hez képest. 

Példaként hozta, hogy a 2010-ben leggyakrabban használt gyomorsavcsökkentő gyógyszer havi mennyiségért mintegy 1000 forintot kellett fizetniük a betegeknek, most ugyanennek a hatóanyagnak a készítményei 200 forintos áron kaphatók. Az egyik leggyakrabban használt, támogatott vérnyomáscsökkentő gyógyszer 2010-ben nagyjából 3000 forint volt, ehelyett most 600 forintba kerül. A koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekért átlagosan 2200 forintot fizettek a betegek korábban havonta, ma átlagosan 600 forintot fizetnek, de ebben a csoportban van 200 forintért kapható készítmény is. 2010-ben a leggyakrabban használt vérhígító gyógyszer havi mennyisége 2100 forint volt, most 400 forint körüli áron kapható a patikákban. Az egyik gyakran használt szorongásoldó, hangulatstabilizáló gyógyszerért korábban 2200 forintot, most 600 forintot fizetnek havonta a betegek – sorolta.

Szócska Miklós arra is kitért, hogy 2010 júniusa óta összesen 50 új hatóanyagot fogadtak be a magyarországi gyógyszerkészletbe. Így például számos onkológiai betegség – tüdőrák, prosztatarák, veserák, emlőrák, különböző vérrákok – kezelése területén, kardiológiai, valamint a Hepatitis C kezelésében akár teljes gyógyulást is elérhető készítményekkel bővült az elérhető gyógyszerek köre.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt időszakban világszerte gyógyszerhiány lépett fel például daganatellenes készítményekből. Magyarországon viszont a terápiás tanácsnak és a központi készletgazdálkodási intézkedéseknek köszönhetően a világszintű gyógyszerhiány nem éreztette hatását – hangsúlyozta az egészségügyi államtitkár.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés