hirdetés
hirdetés

Csökken a klinikai vizsgálatok száma

Veszélybe sodorhatja hazánk klinikai vizsgálatok területén betöltött előkelő helyét az, ha nem történnek konkrét intézkedések – mondta a Világgazdaságnak Holchacker Péter, az AIPM igazgatója.

hirdetés

Fontos lenne, hogy hazánk a klinikai vizsgálatok számát tekintve továbbra is az élmezőnyhöz tartozzon – mondta a Világgazdaság kérdésére Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) igazgatója. A Magyarországon végzett gyógyszerfejlesztési klinikai vizsgálatok döntő többsége az innovatív gyártók megbízásából indul, s ezek évente csaknem százmilliárd forint hozzáadott értéket jelentenek a magyar gazdaságnak – mondta az igazgató.

Nem véletlenül szerepel az AIPM új javaslatai között, hogy a gyógyszeripart érintő különadókat mérsékelni kellene, továbbá fontos lenne, hogy hazánk klinikai kutatásokban betöltött európai vezető szerepét megvédendő konkrét intézkedések történjenek. Holchacker Péter szerint a gyógyszeripari szereplők az elmúlt két ciklusban közel ötszázmilliárd forintot fizettek be ágazati különadóként a magyar költségvetésbe.

Szükség lenne a klinikai vizsgálatok hatékonyabb megszervezésére, az ezzel kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkentésére, valamint egységes adatbázis létrehozására, és egy képzési rendszerre is – mondta az AIPM igazgatója.

Az utóbbi években az Európai Unióban és Magyarországon is csökkent a klinikai vizsgálatok száma. Idehaza tavaly 324 új klinikai vizsgálatot végeztek, ami negyvennel kevesebb, mint egy évvel korábban – derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adataiból. A futó klinikai vizsgálatok számát tekintve még elsők vagyunk a régiós mezőnyben, de az új klinikai vizsgálatok terén már Lengyelország vezet. A hazai vizsgálatok 60-80 százaléka első és második fázisú, ebből tavaly 270 zajlott az egyetemi klinikákon és a kórházakban.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés