hirdetés
hirdetés
2021. március. 07., vasárnap - Tamás.
hirdetés

Csodaszámba megy, hogy egy éven belül lett vakcina

Korábban senki sem gondolta, hogy egy éven belül ki lehet fejleszteni és engedélyeztetni egy vakcinát vagy egy gyógyszert – mondta az Indexnek adott interjúban Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

hirdetés

Azon túl, hogy oltóanyagot kellett fejleszteni nagyon rövid időn belül, milyen kihívások elé állította a pandémia a gyógyszeripart?

Ez az iparág védettebb a konjunktúraciklusokkal szemben, azonban minket sem került el a válság. Nálunk is extra alkalmazkodást és figyelmet igényelt a helyzet, legfőképpen a gyógyszergyártásban dolgozó kollégáink egészségének megóvása miatt. Az üzletmenet és a gyógyszerellátás folytonosságának biztosítása érdekében kritikus volt, hogy a szükséges munkavállalói létszámot biztosítani tudjuk a gyártáshoz, a felszabadításhoz a laborokban, a raktárakban, valamint az adminisztrációs területeken végezett munkához. Készárukészleteink olyan magas szinten voltak egész évben, amire nem volt korábban példa a Richter 120 éves történetében.

A korlátozások miatt jelentősen csökkent az orvoslátogatások száma, a marketingtevékenység nagyon szigorú korlátok közé lett szorítva. Ezeket a kampányainkat online formában tudtuk csak megtartani, ami fékezte a kereskedelmi tevékenységünk dinamizmusát. Mint minden gyógyszercég, mi is már márciusban azon gondolkodtunk, hogy mit tudunk tenni azért, hogy a koronavírus elleni küzdelembe aktívan bekapcsolódjunk. Több szálon is elindult nálunk az ezzel kapcsolatos munka, amelyek közül a remdesivir antivirális szer fejlesztése, szintézise és az ezzel kapcsolatos ellátási nehézségek enyhítése bizonyult a leglátványosabbnak, legeredményesebbnek.(...)

Kellett módosítani a vállalat stratégiáján a járvány miatt?

A tavasz folyamán mi is feltettük ezt a kérdést magunknak, hogy kell-e igazítani a hosszú távú céljainkon. Végül arra jutottunk, hogy tudunk azon a nyomvonalon haladni, amit kijelöltünk magunknak. Ezt az idő vissza is igazolta nekünk, és sikeresen elértük az idei céljainkat. Ugyanakkor négy olyan dolgot azonosítottunk, amire oda fogunk figyelni ezek után is: ezek az orvoslátogatásokkal, a klinikai vizsgálatokkal, az ellátási láncokkal, valamint a vásárlóerővel kapcsolatosak.

Az orvoslátogatók és az orvosok közötti kontaktusoknál kérdés, hogy ezek milyen mértékben terelődhetnek át tartósan online csatornákra. A klinikai vizsgálatoknál is felmerül, hogy milyen mértékben mehetnek át majd online platformokra. Az ellátási láncnál a Richter olyan kedvező helyzetben van, hogy egy vertikálisan integrált modellt követünk évtizedek óta, így a mi stratégiánkon nem kell ahhoz módosítani, hogy alkalmazkodjunk ehhez a kihíváshoz, de az elképzelhető, hogy a versenytársainknál ez bekövetkezhet. Arra gondolok, hogy az ellátási láncok rövidülése napirenden van, mert komplett iparágakat telepítettek ki a világ távoli pontjaira. Vertikálisan kevésbé integrált üzleti modellek esetén bizonyos ágazatokban komoly beruházásokra lesz szükség ahhoz, hogy ezekre az új kihívásokra jó válaszok szülessenek. (...)

A vásárlóerőt nézve elmondható, hogy elég rendesen visszaestek a gazdaságok, nőtt a munkanélküliség és jelentős a jövedelmek csökkenése, ezért figyelnünk kell arra, hogy ez hogyan hat arra a keresletre, ami majd a mi termékeinket fogja érinteni. Lesznek olyan termékek, ahol ez érezhető lesz negatív irányban, de például a bioszimiláris készítmények felfutása előtt komoly utat nyithat meg, hiszen a tb-kasszákban elérhető megtakarítások legnyilvánvalóbb forrása éppen a nagyon drága és egyre nagyobb részt kihasító biologikumok kiváltása lehet bioszimiláris termékekkel. A Richter itt komoly infrastruktúrával és tervekkel rendelkezik. Ez nekünk lehet egy lehetőség.

Egy-egy vakcina fejlesztése, engedélyeztetése akár több évre is elnyúlhat. Mi a véleménye arról, hogy most néhány hónap alatt fejlesztik ki a koronavírus elleni vakcinákat?

Egy éve, ha valaki azt mondja, hogy ezt a járványt a vakcina kifejlesztése és a tömeges átoltás fogja megállítani, nem hitte volna el senki. Egy évvel ezelőtt senki nem gondolta, hogy egy éven belül ki lehet fejleszteni és engedélyeztetni egy vakcinát vagy egy gyógyszert. (...)

A teljes beszélgetés

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés