hirdetés
hirdetés

Csodamolekulák

Az időskori betegségek elleni gyógyszerek kifejlesztésére világszerte dollármilliárdokat fordítanak évente. Lehet, hogy Budapesten találták meg a megoldást? – kérdezi a Napi.hu.

hirdetés

Az öregedési folyamat lassítása és egyes betegségek gyógyítása között összefüggés áll fenn. A magánbefektetők és az X-Ventures Alfa Kockázati Tőkealap alapította Velgene Biotechnologiai Kutató Kft. kutatói abból indultak ki, hogy a sejtek rendelkeznek azzal a képességgel, hogy a számukra már nem szükséges, illetve káros anyagokat újrahasznosítsák vagy lebontsák, ez az úgynevezett autofágia (sejtek önemésztése) nevű folyamat. A sejten belül felhalmozódó káros molekulák felelősek ugyanis elsősorban az időskori betegségek, így az Alzheimer- és a Parkinson kór kialakulásáért.

A Velgene évek óta kutatja az autofágia mechanizmusát és szabályozását azzal a céllal, hogyan lehetne megállítani a sejten belüli károsodások felhalmozódását. Kutatásaik során kiválasztottak egy fehérjét, amely gátolja a folyamatot, így működése speciális szerepet játszik a sejten belüli salakanyagok felhalmozódásában. A magyar tudósok tehát olyan hatóanyagot kerestek, amely befolyásolja az autófágiát, és ezután már "csak" azt kellett megvizsgálni, hogy a kiválasztott hatóanyag hogyan működik egyes betegségmodellekben.

A Velgene eddig három olyan molekulát talált, amelyekből idővel hatásos gyógyszer állítható elő számos időskori betegség gyógyítására. Az elmúlt években állatkísérletek igazolták a készítmények hatásosságát több központi idegrendszeri betegségnél. Rákkutatók bevonásával kimutatták továbbá, hogy az autofág aktivitás további fokozása a sejtek önmegsemmisüléséhez vezethet, vagyis alkalmas lehet a rákos betegségek kezelésére (kórosan osztódó sejtek elpusztítása). Kísérletekkel igazolták, hogy a cég egyik molekulája alkalmas lehet az egyik legagresszívabb daganattípus, a melanóma kezelésére, és ugyanez a molekula a tüdőrák-állatmodellekben is ígéretesnek tűnt.  A molekulák hatásairól és az eddigi kísérletekről már több rangos nemzetközi szaklapban megjelent cikk tudósított, és a szabadalmaztatás folyamata is elindult.

A lehetséges partnerek között a nagy multinacionális gyógyszergyártók mellett kisebb méretű, speciális gyógyszerfejlesztő vállalkozások is megjelenhetnek, írja a lap.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés