hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Covid elleni orrspray: a fázis-2 vizsgálat eredményeinek részleteiről

A fázis-2 klinikai vizsgálatok alátámasztották, hogy az azelasztint tartalmazó orrspray hatásos lehet a koronavírus fertőzés ellen, mondta Nagy Eszter, a CEBINA biotechnológiai cég alapítója a Portfolionak.

hirdetés

Milyen változásokat hozott a Covid az Önök működésében?

Mivel mind a főként magyar orvoskutatókból álló csapatomnak, mind jómagamnak infektológiai háttere van, ezért amikor a Covid beköszöntött, természetszerűleg feljöttek az ötleteink, és három projektet is elindítottunk a CEBINA-n belül. Eleinte egy vakcinaprojektet, ami egy széles spektrumú koronavakcina, illetve egy kismolekulát teszteltünk, amitől azt vártam a hatásmechanizmusa alapján, hogy hatékony lesz a vírus ellen, Jakab Ferenc pécsi professzor és csapatával. akik SARS-CoV-2-vel fertőzött sejtkultúrákkal dolgoznak. A harmadik projekt pedig a bécsi professzor barátommal, Prof Robert Konrat-tal indult, akivel egy céget már alapítottunk. Ökomputeres predikcióval már engedélyezett gyógyszer molekulákkat vizsgált, a koronavírus elleni hatékonyságra. A 10 legvalószínűbb molekulát elküldtük Pécsre, amit teszteltek, és ezek között az egyik az azelasztin volt.

El is érkeztünk a központi témánkhoz, az azelasztin tartalmú orrspray-khez, amellyel kapcsolatban néhány hete publikációjuk jelent meg. Összefoglalná nekünk, hogy miben áll ennek a kutatásnak és a hatóanyagnak a jelentősége?

Több laboratóriumi kísérletben is bebizonyítottuk tavaly, hogy a szer hatékony a koronavírus-fertőzés ellen. Utánunk számos kutatócsoport is közölt hasonló eredményeket. Ez a gyógyszer azért is volt különösen vonzó a számomra, mert orrspray-ben elérhető, nem csak tablettában, valamint nagyon biztonságos szerről beszélünk, ugyanis 30 éve van használjuk az egész világban.

Milyen irányba mozdultak el a kezdeti sikerek után?

A CEBINA alapvetően innovatív és inkubátor akcelerátor cég, nem arra terveztük, hogy piacra vigyünk egy terméket, ezért partnereket kellett keresnem. Így jött a képbe a német gyógyszergyártó cég, az UrsaPharm. Az azelasztin hatóanyagot tartalmazó orrspray-t ugyanis legalább 16 cég gyártja szerte a világban, Amerikában, Indiában, Kínában, közülük jó párat megkerestünk. Az UrsaPharm volt a leginkább nyitott arra, hogy egy ilyen együttműködés keretében megvizsgáljuk, hogy ez a hatóanyag a koronavírussal szemben, emberekben hogyan működik. Mi is beszálltunk egy befektető révén, ők is tettek be pénzt, így finanszíroztuk a fázis 2-es vizsgálatot, ami Kölnben zajlott, egy egyetemi klinikán, egy fül-orr-gégész professzorral, aki 30 éve dolgozik ezen a terméken. Annak idején az ő klinikai kutatásai alapján regisztrálták ezt a hatóanyagot az allergia ellen. Fázis 1-es vizsgálatot nem kellett csinálnunk, hiszen a spray több tíz éve a piacon van és biztonságos.

A fázis 2 vizsgálat már egy hatékonyságot prediktáló kutatás, ugyanis bizonyítani egy gyógyszer hatásosságát igazából csakis fázis 3 vizsgálatban lehet, amelybe több száz, vagy ezer pácienst vonnak be.

Tehát a legutóbbi tanulmány erről a fázis 2-es vizsgálatról szólt és annak meggyőző eredményeiről.

Igen, 90 pácienst vontunk be a kutatásba, akiknél a COVID PCR-teszt pozitív volt. Három csoportba osztottuk őket, voltak, akik a placebot kapták meg, a második csoport a patikában is kapható orrspray-t, a harmadik csoport pedig ennek egy ötszörösen hígított verzióját. Ez utóbbinak azért van jelentősége, mert a kísérleteink alapján arra jutottunk, hogy kevesebb azelasztin is elég lenne a hatásosság szempontjából. Ennek nagy jelentősége lehet akkor, amikor több száz millió ember használná a szert, hiszen akkor ötször annyit lehet gyártani.

És most akkor mondjuk el az apróbetűs részeket is, hogy miért nem kezelnek azonnal minden Covidos beteget ezzel a szerrel?

A kézirat még nem végleges, még analizáljuk az eredményeket, ezt inkább egy hírvivőnek szántunk, hogy megosszuk a világgal, hogy létezik ez a potenciálisan COVID ellenes szer, és ennek köszönhetően reakciókat is kaphatunk a tudományos közösségtől. A Covid alatt megszokottá vált, hogy a kéziratokat még elbírálás előtt megosztják a kutatók. Az első vizsgálatok azt mutatták, hogy az azelasztin hatékony mind a két koncentrációban, a töményebb talán valamennyivel hatékonyabb, és talán a legfontosabb üzenet a mostani adatokból, hogy felgyorsítja a vírus orrból való eliminálását. A placebo csoportban a 8. napon, a 7 napos kezelés után mindenki pozitív volt, míg a kezelt csoportban 30 százalék már negatívvá vált.

Ezek alapján az eredmények alapján azt mondhatjuk, hogy fontos, hogy az orrsprayt a betegség korai szakaszában használják?

Igen. Már egynapos használat után szignifikánsan csökkent a vírusmennyiség, míg a placebóban nem. Ha összehasonlítottuk ezt a három csoportot, hogy mennyi vírus van a mintában, akkor is látunk egy nagyon jelentős csökkenést: 10-30-szor kevesebb vírus volt a kezelt csoportokban, mint a placebósban.

Vagyis ha kevesebb a vírus az orrban, akkor az kisebb eséllyel okoz súlyos lefolyást is?

Egyrészt ha nincs vírus az orrban, akkor nem is tud lemenni a tüdőbe. Ha a vírus hamar eltűnik, akkor kisebb a valószínűsége, hogy elindul a tüdő felé. De amit fontosabbnak tartok hangsúlyozni, hogy ha valakinek 10-szer kevesebb vírus van az orrában a szer használatának köszönhetően, az a fertőzött kevesebb embert fog megfertőzni. Ez az a szempont, amit nehezebb érvényesíteni, mert az engedélyeztető hatóságok általában a beteg egyénre koncentrálnak, kevésbé nézik a közösségre gyakorolt hatást.

Tulajdonképpen tehát a fertőzés terjedését lehetne ezzel a szerrel hatékonyan megelőzni az első vizsgálatok alapján?

Mindkét szempont fontos. Amit teszteltünk a klinikai vizsgálat során, az egy terápiás eljárás volt, ami azt jelenti, hogy már megfertőzött egyéneket vontunk be. Ugyanakkor, az egy általános tézis az infektológiában, hogy könnyebb megelőzni egy fertőzést – akár vírus vagy egyéb kórokozó -, mint eltávolítani, ha egyszer már megtelepedett, jelen esetben a koronavírus az orrban. Nyilván egy orrspray használata kényelmetlenebb, mint egy vakcina, mert ezt gyakran kell használni, ha közösségbe megy az ember, vagy amikor találkozhattunk a vírussal, közvetlenül utána alkalmazzuk prevenciós célból. Ennek lenne a legnagyobb értelme, főleg most, az új variánsok megjelenésével, mivel ezzel le lehetne csökkenteni a mutánsok képződésének a valószínűségét is.

Mennyire hatékony ez a szer a különböző variánsokkal szemben?

Múlt héten megjelent egy közlemény a Nature-ben, ami leírja, hogy a delta variáns nagyon rezisztens a vakcinákkal szemben az orrban lévő fertőzést tekintve. A súlyos fertőzés megelőzése is nagyon nagy mértékben csökkent a delta ellen, most 66 százalékról beszélnek, előtte, az eredeti vírussal pedig 90-95 százalék volt a hatásosság az mRNS vakcinák esetében. Amúgy is a nazális infekciót csak részben védte ki a vakcina, és az immunitás fokozatosan csökken is hat hónappal a második vakcinálás után. Természetesen mi is leteszteltük a fő covidvariánsokat, az alfát, bétát és deltát, és mindegyik érzékeny az azelasztinra, úgy tűnik, a mutációk nem befolyásolják a hatékonyságot. Ez egy nagyon jó hír, mert várható, hogy újabb variánsok jönnek. Tehát miközben a vakcinálás védőhatása a delta variánssal szemben alacsonyabb, hogy megfertőződjünk az orrban, ezért nagyon fontos, amellett, hogy felvesszük a vakcinák mindkét adagját, valami kiegészítő eljárást alkalmazzunk.

A teljes interjút a Portfolio közli.

(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés