hirdetés
hirdetés
2021. március. 07., vasárnap - Tamás.
hirdetés

Covid-19: zajlanak a klinikai vizsgálatok

A Növekedés.hu szerint világszerte mintegy másfélszáz koronavírus elleni oltóanyagot vizsgálnak laboratóriumokban, állat-, vagy humán kísérletekben.

hirdetés

A WHO összesen 147 védőoltás-jelöltet sorol fel a legfrissebb Covid-19-elleni oltóanyag listájában, ezek közül tizennyolc reménybeli vakcinát már klinikai körülmények között vizsgálnak. A legelőrehaladottabb stádiumban az Oxfordi Egyetem és a szintén brit Astra Zeneca Gyógyszergyár oltóanyaga van, ezzel már a 3. fázisú klinikai vizsgálatokat végzik, vagyis nagyszámú betegen tesztelik (lásd keretes írásunkat).

Élesben vizsgázik az USA Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézete (NIAID) és a Massachusetts-i Moderna biotechnológiai vállalat által kifejlesztett vakcina is. A britek és az amerikaiak nyomában ott vannak a kínaiak, mégpedig több lehetséges oltóanyaggal.

Az ENSZ pedig megállapodott a Világbankkal, hogy bárkié is legyen az érdem, hogy először sikerült hatékony és biztonságos vakcinát előállítania, közös erővel futtatják fel a világméretű gyártási kapacitást.

Hiába futnak azonban a kutatók versenyt az idővel és az új típusú koronavírus-járvánnyal, az oltóanyagok gyártása során még ilyen helyzetben sem lehet eltekinteni a szigorú minőségi és biztonsági előírásoktól. Ezért bár sokan bíznak abban, hogy akár már az idén meglesz a védőoltás a Covid-19 ellen, a realitás sokkal inkább 2021, hanem 2022.

A szakemberek nagyobb része szerint legkorábban 2021 elejére várható kereskedelmi forgalomban elérhető védőoltás, először sürgősségi célokra és a legveszélyeztetettebb populáció számára.

Ez is elképesztő sebesség lenne ahhoz képest, hogy egy új védőoltás kifejlesztése általában 10 évig tart – tette hozzá. Anthony Fauci, az amerikai Allergiológai és Fertőző Betegségekkel Foglalkozó Országos Intézet (NIAID) vezetője a napokban szintén arról beszélt, hogy hogy nincs garancia arra, hogy az év végéig meglesz ez a vakcina, ezért továbbra is nagyon fontos a koronavírussal szembeni hagyományos védekezés, a szociális távolságtartás és a maszk használata, írja a Növekedés.hu.

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés