hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Covid-19: nem csodaszer a D-vitamin

A Covid-19-cel és a D-vitaminnal kapcsolatos kutatások nem kontrollált klinikai vizsgálatokon, hanem kórházi adatok elemzésén alapulnak, így komoly ok-okozati összefüggések megállapítására alkalmatlanok, írja a Qubit.

hirdetés

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet hivatalos álláspontja szerint egyelőre nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a D-vitamin bármilyen hatással lenne a COVID-19 lefolyására, igaz, azt is megjegyzik, hogy ezt nem is cáfolja semmi. A D-vitamin a tudomány szerint valóban fontos az immunrendszer, valamint az izom- és csontvázrendszer egészsége szempontjából, de kérdéses, hogy önmagában mennyire képes felvenni a harcot egy covidhoz hasonló betegséggel.

Korábbi kutatások már jutottak olyan eredményre, hogy a D-vitamin segíthet megelőzni egyes akut légúti fertőzéseket, de a Time-nak nyilatkozó Adrian Martineau, a londoni Queen Mary Egyetem immunitás-szakértője szerint az ezt vizsgáló tanulmányok későbbi elemzése során már vegyesebb kép rajzolódott ki. A kutatási eredmények ugyanis következetlenek voltak: bizonyos esetekben védelmet nyújtott a megfelelő D-vitamin-szint, bizonyos esetekben semmilyen hatása nem volt. Más kérdés, hogy a pozitív eredmények nagyobb nyilvánosságot kaptak.

Terjedt annak a tanulmánynak a híre is, amely szeptember elején jelent meg az amerikai orvosi kamara folyóiratában, a JAMA-ban. A tanulmány szerint aki alacsony D-vitamin-szinttel rendelkezik, az nagyobb eséllyel fertőződik meg a koronavírussal. Azt már nem mindenhol hangsúlyozták, hogy a chicagói kutatók mindössze 489 olyan beteg orvosi információit elemezték, akik március és április között fertőződtek meg – tehát nem végeztek közvetlen vizsgálatokat az alanyokon.

Az ok-okozati összefüggés így nem egyértelmű, hiszen a COVID-19 betegség és a D-vitamin-hiány sok közös kockázati tényezővel rendelkezik: a fekete vagy latin származás, az időskor, az alapbetegségek vagy a magas testtömegindex mindkettő kialakulásához hozzájárulhat, így azok nem feltétlenül egymásból következnek.

Ezt támasztják alá a Harvard Egyetem epidemiológusa, JoAnn Manson és kutatócsoportjának eredményei is, akik azt vizsgálják, hogy a D3-vitamin (kolekalciferol) megfelelő utánpótlása csökkentheti-e a COVID-19 súlyosságát a megbetegedetteknél. Az eddigi eredmények azt sugallják, hogy nincs összefüggés a kettő között, írja összeállításában a Qubit.

(forrás: Qubit)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés