hirdetés
hirdetés
2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Covid-19: globális vizsgálat a BCG-oltásról

Globális vizsgálat indul annak feltárására, hogy a tuberkulózis ellen 1921-ben fejlesztett BCG-oltás csökkenti-e a COVID-19 betegség hatásait, derül ki a Qubit összeállításából.

hirdetés

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a BCG-vakcina Guinea-Bissauban 38 százalékkal csökkentette a tüdőgyulladás vagy vérmérgezés okozta csecsemőhalálozást; Dél-Afrikában 73 százalékkal csökkentette az orrot, a torkot és a tüdőt érő fertőzéseket; Hollandiában pedig a sárgalázt okozó vírus mennyisége csökkent az alanyokban oltás beadása után.

A globális vizsgálatban körülbelül 10 ezren vesznek majd részt Ausztrália, Hollandia, Spanyolország, Brazília és Nagy-Britannia lakosai közül. Elsőként a britek tesztelik a BCG-vakcina hatását, ahol ezren oltatják be magukat az Exeteri Egyetem kutatóinak felügyelete mellett – elsősorban a járvány frontvonalában lévő egészségügyi dolgozók és idősgondozók próbálhatják ki a módszert.

Egy, a Lancet orvostudományi folyóiratban április 30-án megjelent cikkben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is amellett érvelt, hogy a BCG-oltás jó átmeneti megoldást nyújthat, amíg a betegségspecifikus vakcina fejlesztése megvalósul.

Bár arra nem érdemes számítani, hogy a gyerekkorban kapott oltás még mindig véd a COVID-19 ellen, a megismételt vakcinázás a legfrissebb eredmények szerint hatásos lehet, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés