hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

Covax: biztosítékot kérnek a gyártók az esetleges pereskedések költségeire

Egyre tovább tologatják az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Covax névre keresztelt közös vakcinabeszerzési programjának jelentkezési határidejét, hogy a szervezet tagállamainak módjuk legyen belépni a programba ahelyett, hogy kétoldalú oltásbeszerzési szerződéseket kötnének, írja a Napi.hu.

hirdetés

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kénytelen volt átalakítani Covax névre keresztelt közös oltásbeszerzési programját, amelynek az a célja, hogy a szervezet tagállamai együttműködve vásároljanak a koronavírus elleni oltásokat, írta a Financial Times. A változtatásra azért volt szükség, mert a gazdag országok halogatják a csatlakozást a programhoz, inkább kétoldalú megállapodásokat kötnének a gyógyszergyártókkal a vakcinák beszerzésére. A tagállamok jelentkezési határidejét augusztus 31-éről szeptember 18-ára tolták ki, anyagi hozzájárulásuk első részletét október 9-éig kell befizetniük.

A Covaxot júniusban indították útjára abban bízva, hogy a program keretében kétmilliárd oltásdózist szerezhetnek be 2021 végéig. A terv szerint a gazdag államok, amelyeket a Covax önfinanszírozó országoknak nevez, előre fizetve megvásárolnák a vakcinákat a programon keresztül, amiből támogatnák 92 ország oltásbeszerzését. A kollektív finanszírozási modellel garanciát adnának a gyártóknak bizonyos fajta vakcinák nagy mennyiségű megvásárlására már az előtt, hogy azok végső engedélyezése megtörténne és garantálnák a szegény országok ellátását a szükséges védőoltással.

Az Európai Unió 400 millió euró értékű garanciát vállalt a Covax keretében, amely segít a szegény országok ellátásában. Ugyanakkor a WHO és az Európai Bizottság egyaránt jelezte, hogy a Covax és az unió viszonyát még pontosítani kell.

A WHO figyelmeztet: az oltások gyártóit egyre jobban aggasztja, hogy pereket kaphatnak a nyakukba készítményeik olyan mellékhatásaiért, amelyeket a felgyorsított fejlesztés okozhat. Ezért a Covax résztvevőinek vélhetően ezt a kockázatot át kellene vállalniuk. A cégek olyan megállapodáshoz köthetik a szállítást, miszerint a vevőknek előre biztosítékot kell adniuk a vakcinákkal kapcsolatos pereskedés költségeire.

A teljes információ

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés