hirdetés
hirdetés
2022. november. 30., szerda - András.
hirdetés

Cochrane-vizsgálat: 2 milliárd dollárt szórtunk ki az ablakon

Alig egy hét telt el azóta, hogy a Roche nyilvánosságra hozta az általa szponzorált vizsgálat eredményeit, mely szerint a 2009-es H1N1-járvány idején a Tamiflu életeket mentett, és máris ezt cáfoló adatokat ismerhetett meg a világ. Az elemzés szerint semmi nem bizonyítja, hogy a gyógyszer megakadályozta volna a fertőzés terjedését vagy kivédte volna a szövődményeket.

hirdetés

Az utóbbi vizsgálatot a Tamiflu állandó kritikusa, a nonprofit Cochrane Collaboration végezte, és tapasztalataikat csütörtökön tették közzé a British Medical Journal (BMJ) című lapban.  A Cochrane elemzői a Roche-tól, valamint a Tamiflu versenytársának számító Relenzát gyártó GlaxoSmithKline-tól származó adatokat egyaránt megvizsgáltak.

Az egyesült államokbeli és a brit egészségügyi ellátórendszer összességében 2 milliárd dollárt költöttek az említett gyógyszerek készletezésére a sertésinfluenza-járvány kitörése óta – írja a Bloomberg. „Ezt a pénzt gyakorlatilag „kiszórtuk az ablakon” – fogalmazott egy londoni sajtótájékoztatón a közlemény egyik szerzője, Carl Henegan oxfordi professzor.

A vizsgálatban összesen 170 ezer oldalnyi adatot dolgoztak fel 20 Tamiflu- és 26 Relenza-vizsgálatból. A szerzők azt találták, hogy a gyógyszeres kezelés körülbelül fél nappal rövidítette meg a tünetek fennállásának időtartamát, azzal kapcsolatosan ugyanakkor nem egyértelműek az adatok, hogy a terápia hatására csökkent-e a szövődmények – ezen belül elsősorban a tüdőgyulladás – előfordulásának esélye. Az adatok elemzése alapján arról számoltak be, hogy a Tamiflu felnőtt betegeknél csak kismértékben csökkentette a pneumónia kockázatát, míg gyermekeknél ilyen szempontból semmilyen hatása nem mutatkozott. Azt is hangsúlyozzák, hogy a gyógyszer alkalmazása mellett mellékhatások léptek fel, többek között hányás, delírium és veseelégtelenség.

„A kormányhivataloknak eredetileg benyújtott adatok szerte a világon messze nem voltak teljesek” – mondta el Fiona Godlee, a BMJ főszerkesztője a sajtótájékoztatón, írja a Reuters. A BMJ a Cochrane-nal karöltve négy éven át kampányolt azért, hogy a Roche végül beadja a derekát és nyilvánosságra hozza Tamiflura vonatkozó adatainak teljes körét. „Miért van az, hogy senki nem követelt meg nagyobb alaposságot a gyógyszergyártól, mielőtt hatalmas összegeket költöttek volna egy gyógyszerre?” – teszi fel a kérdést Godlee.

Barry Clinch, a Tamiflu általános fejlesztési igazgatója a Bloombergnek adott interjújában hangsúlyozta, hogy termékük alkalmazási előirata egyértelműen felsorolja a lehetséges mellékhatásokat. Kiemelte azt is, hogy a Tamiflut több mint száz országban biztonságos és hatásos készítménynek találták. „Kiállunk alkalmazási előiratunk és adataink mellett” – fogalmazott.

A Roche márciusban hozta nyilvánosságra az általuk támogatott vizsgálat eredményeit a The Lancet Respiratory Medicine című lapban. Eszerint a Tamifluval kezelt betegek körében 19 százalékkal kisebb volt a halálozási arány azokhoz a betegekhez képest, akik semmilyen kezelésben nem részesültek. Ez valószínűleg nem lesz eléggé meggyőző bizonyíték ahhoz, hogy ismét a 2009-es magasságokba emelkedjenek a Tamiflu eladási adatai. Akkor az éves forgalom meghaladta a 3,2 milliárd dollárt, míg 2013-ban – némi mérsékelt emelkedést követően – mindössze alig 726 millió dolláros forgalmat könyvelhettek el.


A BBC tudósítását ide kattintva olvashatják el. 

 

Dr. S.I.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés