hirdetés
hirdetés
2021. április. 14., szerda - Tibor.
hirdetés

Budaörsi raktártűz: semmiből nem lesz hiány

A budaörsi tűzben 400 féle gyógyszer raktárkészlete hamvadt el, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatójának ígérete szerint azonban semmiből sem lesz hiány.

hirdetés

Másfél évtizede nem érte ilyen „megrázkódtatás” a hazai gyógyszerkereskedelmet – emlékeztetett az április 25-i eseményre a Gyógyszer Nagykereskedők Szövetségének elnöke. Tagvállalataik 45 gyártó 15 ezer cikkét forgalmazzák országszerte, s a pusztítás ellenére Küttel Sándor szerint – aki egyébként az egyik piacvezető kereskedőcég igazgatóságának elnöke – egy-két terméktől eltekintve nagyobb megrázkódtatás nélkül ki tudják elégíteni a lakossági gyógyszerszükségletet. Magyarországon egyébként 605 cég rendelkezik gyógyszer nagykereskedelmi engedéllyel, s a budaörsiin kívül az ország számos pontján, 190 telephelyen raktározzák a készleteket; nem is szólva a gyártók hasonló lerakatairól.

A balesetről egyelőre annyit tudni, hogy feltehetően elektromos hiba okozta. Az összesen 15 ezer négyzetméteres raktár egyharmada, 5 ezer négyzetméter teljesen leégett. Bár a raktár egyes szekcióit hő- és tűzálló falak választják el egymástól, a füst azonban tovább szivároghatott, az ily módon érintett készítményeik sorsáról saját belső protokolljaik szerint a gyártók döntenek. A gyógyszeriparra köztudottan igen szigorú szabályok érvényesek, így meglehet, hogy végül ezek a pirulák is – bár csak füst érte őket – a veszélyes hulladék megsemmisítőben végzik, akárcsak a lángok okán jelentős hőhatásnak kitett készítmények, amelyeket eleve megsemmisítésre ítéltek gyártóik.

Az nem derült ki, hogy pontosan mennyi gyógyszer, s milyen értékben pusztult el. Ezeket az adatokat az OGYÉI – a gyártókra hivatkozva – igen diszkréten kezeli, s csak annyit árultak el, hogy több tonna gyógyszerről, s szerény számítás szerint is több száz millió forintos veszteségről van szó.

A Budaörsön raktározó cégek némelyike néhány heti, mások kéthavi gyógyszermennyiségét veszítette el. Ezzel együtt az OGYÉI főigazgatója nem tart gyógyszerhiánytól, hiszen e termékek átmenetileg pótolhatók generikus társaikkal, illetve az érintett gyártók mozgósították külföldi készleteiket, amelyek már úton vannak. A forgalomba hozatalukhoz szükséges engedélyeket a hivatal egy napon belül kiadja. Pozsgay Csilla szerint e készítmények – amelyek magyar nyelvű dobozba való átcsomagolásától eltekintenek, s a készítményt ismertető magyar nyelvű leiratot viszont mellékelnek! – várhatóan a hónap közepén jelennek meg a hazai patikákban. Annak érdekében egyébként, hogy a gyógyszertárak ne kezdjenek felhalmozásba, a nagykereskedők a már megszokott mennyiségeket szállítják ki, a hirtelen jelentkező többletigényeket nem elégítik ki.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés