hirdetés
hirdetés
2022. október. 06., csütörtök - Brúnó, Renáta.
hirdetés

Borsos ára van a kullancs okozta betegségek elleni oltásnak

Védőoltással lehet védekezni a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen. Az oltás, amelyből a megfelelő védettség megszerzéséhez többre is szükség van, meglehetősen drága, egyetlen adag ára elérheti a 6500–10 ezer forintot. A háziorvos a beadásáért is kérhet térítést, közli a NOL.

hirdetés

Többféle veszélyes betegséget – vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást (kullancs-encephalitist) illetve a Lyme-kórt – is terjesztő kullancs nem csupán erdőkben, mezőkön található meg, de egyre gyakoribb a városi parkokban, strandokon, játszótereken is. A tavasztól őszig tartó intenzív kullancsveszély miatt a szakemberek az esetleg késve megkezdett oltási sorok befejezését, illetve az emlékeztető oltások beadását javasolják, ugyanis a kullancs-encephalitis elleni hosszútávú védettség csak így biztosítható.

Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint 2016 első félévében 484 Lyme-kóros esetet jelentettek, tavaly pedig egész évben 1445 regisztrált Lyme-kóros eset volt. A Lyme-kór ellen megelőző oltás nincs: a kullancs elleni védekezéssel kerülhetők csak el a későbbi krónikus szövődmények. Az OEK adatai szerint 2014-ben 31, 2015-ben 24 kullancs-encephalitist jelentettek, írja a lap.

A kullancs-encephalitis elleni oltásnak számos mellékhatása lehet, ezért a beadása előtt érdemes konzultálni a háziorvossal, aki segít mérlegelni: adott esetben mi a nagyobb kockázat az oltás vagy annak kihagyása. Németországban tavaly 352 oltási reakciót illetve szövődményt jelentettek a hatóságoknak. Az ezekkel az esetekkel foglalkozó Steffen Rabe gyerekorvos tapasztalata szerint az oltások az enyhébb és ártalmatlanabb reakciókon kívül, - mint például a lázgörcsök -, ideggyulladást és agyhártyagyulladást is kiválthatnak, amely maradandó károsodást okozhat.

A magyar betegtájékoztatóból megtudhatjuk, hogy az oltások mindezeken túl az autoimmun betegségek súlyosbodását is előidézhetik.

A csak recept ellenében kiadható készítmények egy-egy adagjáért 6500-10 000 forintot kell fizetni a patikában. Az oltás árához többletköltség az injekció beadása, amiért elvben a háziorvos alkalmanként az oltás térítési díjával megegyező összeget is kérhet.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés