hirdetés
hirdetés
2022. január. 27., csütörtök - Angelika.
hirdetés

Bőrrák-kezelés bioadhezív nanopartikulumokat tartalmazó injekcióval

A Yale Medical School kutatói egy olyan eljárás kifejlesztésén dolgoznak, amelyben sebészeti módszerek helyett a tumorba injekciózott nanopartikulumokkal ölnék el a ráksejteket.

A kezelés lényege, hogy a polimer alapú nanorészecskék részint egy kemoterápiás hatóanyagot hordoznak, részint pedig bioadhezív tulajdonságúak, vagyis a daganatba kerülve a tumormátrixban megragadnak, akkumulálódnak. Mivel igen hosszú ideig képesek tartósan megmaradni a beadás helyén, és lassan bocsátják ki a hordozott hatóanyagot, így egy injekció igen tartós és lokális hatással rendelkezik. A terápia másik előnyös tulajdonsága, hogy a lokálisan ható injekcióval egyidejűleg a beteg szervezetébe immunrendszert stimuláló készítmények is adagolhatók.

Photo by Diana Polekhina on Unsplash
Photo by Diana Polekhina on Unsplash

Az immunrendszer így képes az elölt tumorsejtek maradványainak eltakarítására, illetve elölhetik azokat a rákos sejteket is, amelyeket az injekció nem ér el, ez az úgynevezett “kill and thrill” módszer. A lokális adagolás lehetővé teszi, hogy egy vizit alkalmával több daganatot is kezelni lehessen.

Forrás: PNAS

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés