hirdetés
hirdetés

Bombabiztos antibiotikumok a láthatáron?

Az antibiotikum-fejlesztés új megközelítése előrelépést hozhat a világviszonylatban egyre nagyobb problémát jelentő gyógyszerrezisztencia leküzdésében. Két új vegyület a jelek szerint a többszörösen rezisztens Mycobacterium tuberculosis és a Staphylococcus aureus vancomycin-rezisztens törzsei ellen is hatásos.

hirdetés

Világviszonylatban egyre komolyabb válsághelyzetet teremt, hogy az antibiotikum-rezisztencia gyorsabb ütemben terjed, mint amilyen ütemben hatásos új szerek kerülnek be a terápiába. A környezetünkben jelen lévő, de a hagyományos laboratóriumi körülmények között nem tenyészthető mikroorganizmusok olyan potenciális antibiotikum-források, amelyek kiaknázása hatásos új szereket adhat az orvostudomány kezébe.

Két friss közleményben két olyan antibiotikum felfedezéséről olvashatunk, amelyek a Mycobacterium tuberculosis, illetve a Staphylococcus aureus jelenleg gyógyszerrezisztens törzsei ellen is hatásosnak látszanak. Dr. Kim Lewis és munkacsoportja a mikroorganizmusok in situ kitenyésztésére alkalmas diffúziós gradienskamrában (iChip) létrehozott mintegy 10 ezernyi mikroba-kolónia antibakteriális aktivitását vizsgálta S. aureus törzsekkel oltott táptalajon. A Nature hasábjain ismertetett  szűrő jellegű kutatás egy újonnan felfedezett mikroorganizmus (az Aquabacteriumok közé sorolt Eleftheria terrae) jelenlétére derített fényt, az általa termelt hatásos vegyület pedig a teixobactin nevet kapta.

Az újonnan izolált vegyület kiemelten hatásosnak mutatkozik a Gram-pozitív baktériumok ellen: hatását a sejtfalszintézis gátlásával éri el. Ennek mechanizmusa kettős: a peptidoglikán és a teikonsav prekurzor molekuláinak beépülését akadályozza meg. E hatásmód eltér az eddig ismert antimikrobás szerek többségének hatásmechanizmusától, és a kutatók szerint évtizedekbe telhet, mire a baktériumok megfelelő rezisztenciamechanizmust fejlesztenek ki e támadásponttal szemben. A teixobactin hatásossága in vivo egérkísérletekben is igazolódott: a vegyület jelentősen csökkentette a vancomycin-rezisztens S. aureus (VRSA) törzsek kolóniaszámát. Független szakértők nemcsak a lehetséges új gyógyszervegyületről, hanem a kutatás módszertanáról is elismerőleg nyilatkoznak. Dr. Mark Woolhouse, az Edinburgh-i Egyetem epidemiológus professzora szerint a felfedezés csak a jéghegy csúcsa, hiszen dr. Lewis és munkatársai olyan metódust dolgoztak ki természetes eredetű új antimikrobás szerek kutatására, amely eddig járatlan, új utat nyit a kórokozók gyógyszer-rezisztenciájának leküzdésére irányuló küzdelemben.

A szintén áttörést ígérő másik vegyület a Novartis fejlesztése, amelyet a Science Translational Medicine című rangos nemzetközi folyóiratban mutatnak be. Az új perorális gyógyszerjelölt (NITD-916) a Mycobacterium tuberculosis elleni gyógyszerfejlesztés klinikailag validált kisszámú célpontjának egyikére, a kórokozó enoil-reduktáz InhA enzimére hatva fejti ki hatását – csakúgy, mint a terápiában alkalmazott izoniazid, de más módon befolyásolja az InhA enzimet. A direkt InhA-gátlók új osztályának (4-hidroxi-2-piridonok) első tagjaként bemutatott molekula specifikusan és NADH-függően kötődik az InhA fehérjéhez, és blokkolja annak szubsztrátkötő helyét. A tuberculosis egérmodelljein végzett kísérletek szerint a vegyület bakteriosztatikus, és a M. tuberculosis többszörösen gyógyszerrezisztens törzsei ellen is hatásosnak mutatkozik, ami indokolttá teszi a vegyület további vizsgálatát és hasonló szerkezetű új molekulák kutatását.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés