hirdetés
hirdetés
2021. január. 17., vasárnap - Antal, Antónia.
hirdetés

Biztatóak az első vakcina-kísérletek

Az amerikai Moderna tájékoztatása szerint a kísérleti szerükkel elsőként beoltott nyolc, amúgy egészséges ember szervezetében antitestek képződtek, immunválaszuk hasonlóan alakult a valódi vírussal fertőzöttekéhez, írja a 444.

hirdetés

A koronavírus felbukkanása óta példanélküli sebességre kapcsolt a vakcinakutatás, párhuzamosan mintegy nyolcvan vakcina fejlesztése zajlik. A Moderna mRNA-1273 kódjelű vakcinája az első, amit emberen is teszteltek. Ez egy RNA-oltás, a vírus örökítőanyagának egy kulcsfontosságú részletét tartalmazza. Vagyis nem tud fertőzést okozni, de elég lehet ahhoz, hogy immunválaszt provokáljon.

A teszt során kis, közepes és nagy adagban is oltottak embereket, összesen 45-öt, de egyelőre még csak nyolc adatait elemezték ki. A szert már kis dózisban kapók szervezetében is annyi antitest képződött, mint a betegségből felépültekében. A közepes adaggal beoltottak szervezetében pedig "jelentősen több" antitest volt, mint a betegségből felépültekében.

A jelen tesztsorozatnak még nem a szer hatékonyságának, hanem biztonságosságának a vizsgálata a célja. Ha az a kísérlet is sikeres, akkor még mindig meg kell oldani a vakcina tömeggyártását, illetve eljuttatását a világ minden pontjára, írja a BBC nyomán a 444.

(forrás: 444.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés