hirdetés
hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Bipoláris és várandós

Egy most közzétett kutatás először enged bepillantást abba, hogy a terhességgel járó élettani változások miként csökkentik a bipoláris betegség kezelésében széles körben használt egyik szer hatásait.

hirdetés

A Northwestern Medicine vizsgálatának eredményei segítséget nyújthatnak a pszichiátereknek a bipoláris betegséget kísérő mániás és depressziós epizódok megelőzéséhez a terhesség alatt, ezek ugyanis egészségi kockázatot jelentenek az anyára és a magzatra nézve egyaránt.

Ha egy bipoláris betegségben szenvedő nő teherbe esik, ő maga és sokszor az orvosa sincs tisztában azzal, hogy módosítani kell a gyógyszer adagját ahhoz, hogy elejét vehessék a tünetek visszatérésének – ennek ugyanis terhességben nagyobb a valószínűsége. Ugyancsak kevés információ és kutatási adat áll rendelkezésre arra vonatkozólag, miként kell meghatározni az optimális gyógyszerdózist egy pszichiátriai betegségben szenvedő várandós számára.

Az Egyesült Államok egészségügyi statisztikái szerint körülbelül 4,4 millióan szenvednek bipoláris betegségben, és a prevalencia éppen a fogamzóképes korú nők körében a legnagyobb. A mostani vizsgálat azt igazolta, hogy a bipoláris zavar terápiájában széles körben alkalmazott lamotrigin vérkoncentrációja a terhesség alatt csökken. A vizsgálatban részt vevő nők körülbelül fele számolt be tünetei súlyosbodásáról a lamotrigin vérszintjének csökkenésével összefüggésben. A gyógyszerszint csökkenése mögött a terhességgel járó fokozott anyagcsere áll.

„Manapság az orvosok a tüneti súlyosbodás függvényében módosítják a gyógyszer adagját – mondja dr. Crystal Clark, a Northwestern University Feinberg School of Medicine pszichiáter adjunktusa. – Ahhoz, hogy a beteg állapota optimális legyen, optimalizálni kell a gyógyszeres kezelés dózisát is.”

A vizsgálat eredményeinek ismeretében az orvosok pontosabb információkat szerezhetnek a terhesség alatt szükséges dózisemeléshez, majd a szülés után az adag oly módon történő csökkentéséhez, hogy elkerülhető legyen a toxicitás. A közlemény, mely az American Journal of Psychiatry november 1-jei számában jelent meg, irányelveket is közzétesz a bipoláris zavarban szenvedő várandósok kezeléséhez. A depressziós epizódok – a mániás periódusokkal ellentétben – legnagyobb valószínűséggel a bipoláris zavarban szenvedő várandósoknál bukkannak fel ismét.

„Veszélyben van a magzat biztonsága – mondja dr. Clark. – A depressziós várandósoknál nagyobb az esély arra, hogy elhanyagolják magukat, mely gyakran elégtelen táplálkozáshoz, a terhesgondozáson kapott utasításoktól való eltérésekhez, illetve a családtagoktól és barátoktól történő elszigetelődéshez vezet. A depresszió okozta kedvezőtlen terhességi kimenetelek közül ki kell emelni a koraszülést és a kis születési súlyt.”

Dr. S.I.
a szerző cikkei

(forrás: Pharmaonline.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés