hirdetés
hirdetés
2021. október. 16., szombat - Gál.
hirdetés

Beválhat a magyar koronavírus-gyógyszer

A hatóanyag nemcsak a tünetek kezelésére, hanem a betegség megelőzésére is alkalmas lehet, mondta az InfoRádióban Kacskovics Imre konzorciumvezető, az ELTE TTK dékánja.

A magyar kutatók által fejlesztett biologikum, azaz fehérje hatóanyagot tartalmazó gyógyszer a fertőzés megakadályozását hívatott szolgálni, hiszen a vírus tüskefehérjeihez kapcsolódva elviekben megakadályozza, hogy az emberi sejteket fertőzzön – magyarázta az InfoRádiónak Kacskovics Imre, aki szerint, ha sikeres lesz, nemcsak a már megfertőzött embereket lehet majd vele hatékonyan kezelni, hanem azokat is, akik még nem kerültek a vírussal kontaktusba, de nagy az esélye, hogy ez bekövetkezik. Például azon egészségügyi dolgozók esetében, akik a koronavírus-betegeket látják el.

A konzorciumvezető arra is kitért, hogy a fejlesztések nagyon jó ütemben haladnak. Ennek során sikerült igazolnia Jakab Ferenc professzornak és csapatának Pécsen, hogy az általuk vizsgált több száz molekula, illetve hatóanyag közül ez a szer gátolja a leghatékonyabban a koronavírus fertőzését. Illetőleg elkezdődtek az állatmodellekben a vizsgálatok, a kísérletek pedig igazolni látszanak azon várakozásokat, hogy a hatóanyag jó hosszú ideig a szervezetben marad – tette hozzá a ELTE TTK dékánja.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés