hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Amikor a szilvalekvár már nem segít

Beszéljünk a székrekedésről!

Sokakat érint, mégis tabuként kezeljük. Úgy gondoljuk, illetlenség a székrekedés problémájáról nyilvánosan beszélni vagy tanácsot kérni, orvoshoz fordulni pedig időigényes. Ezért aztán hónapokat töltünk azzal, hogy magunk találjunk megoldást a problémánkra, pedig a székrekedés nem szégyen, és a tévhitekkel ellentétben sok esetben nem tehetünk róla.

 

hirdetés

Hazánkban a székrekedés a 16 év feletti lakosság harmadánál előforduló panasz, és az érintettek több mint kétharmada nő. A székletürítés gyakorisága egyénenként változik: napi kettő és heti három alkalom között normálisnak tekinthető. Székrekedésről akkor beszélünk, ha hetente 3-nál ritkábban van spontán széklet.

Mi okozhatja? 

A helytelen táplálkozás mellett számos egyéb ok állhat a székrekedés hátterében, amelyeken gyakran sem az egészségtudatos életmód,  sem a házi praktikák vagy természetes gyógymódok (pl. a nagy rosttartalom miatt kolloidális hashajtóként ható aszalt szilva, alma füge, szilvalekvár)  nem segítenek. Az életvitel mellett lelki tényezők (stressz, szorongás) és az életkor is hatással vannak az emésztésre. Az idősödéssel párhuzamosan lassulnak a bélmozgások, és a vastagbél simaizomzatának kontraktilitása is csökken. Nőknél a terhesség és a menopauza alatti hormonális változások is beleszólhatnak az emésztés folyamatába. Bizonyos betegségek – így a pajzsmirigy túlműködése, a cukorbetegség, illetve a Parkinson-kór – következtében, valamint egyes gyógyszerek, köztük a fájdalomcsillapítók, a vérnyomáscsökkentők, a savkötők, a depresszió elleni gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet székszorulás.

Milyen tünetekre figyeljünk?

Az érintettek többsége puffadásra, szélgörcsökre (50%), kemény és bogyós állagú székletre (54%), fájdalmas székletürítésre (45%), illetve rossz közérzetre panaszkodik (42%), amely a megkérdezettek 43%-ának a mindennapi életére is nagyban rányomja bélyegét. Egy 500 nő bevonásával végzett, reprezentatív, friss hazai felmérés szerint a megkérdezettek fele 3-4 napot vár a kezelés megkezdése előtt, elviselve a nyomasztó tüneteket, minden 14. ember pedig akár több mint egy hétig is halogatja a gyógyszeres beavatkozást, remélve, hogy a probléma e nélkül is megoldódik valahogy.

Segíthet az egészséges életmód

A rostgazdag táplálkozás, a nagy mennyiségű (napi 1,5–2 liternyi) folyadékfogyasztás és a rendszeres mozgás (akár csak napi fél óra séta) hozzájárul a megfelelő emésztéshez, érdemes tehát fokozott figyelmet fordítani ezekre az életmódbeli tényezőkre. Azt is tudni kell azonban, hogy ha a rostban gazdag (sok gabonát, zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó) étrendhez nem társul megfelelő folyadékbevitel (legalább napi 2 liter), a székrekedés még súlyosbodhat is, mivel az élelmi rostok bélperisztaltikát fokozó és székletformáló hatásának alapja a tápcsatornában történő vízmegkötés és duzzadás.

Mit ajánlhat a gyógyszerész?

A székrekedés egyike azoknak a panaszoknak, amelyek enyhítésében a gyógyszerész kulcsszerepet játszhat. Az érintettek több mint fele elsőként a gyógyszerészhez fordul tanácsért a megfelelő hashajtó kiválasztásában, míg orvoshoz csak a kínzó székrekedéssel küzdők egynegyede fordul.

A hashajtóként alkalmazható gyógyszerek palettája meglehetősen széles: az ozmotikus elven ható, fel nem szívódó sóktól, illetve szénhidrát típusú vegyületektől kezdve a székletpuhítókon át a bélfalizgató hashajtókig terjed.

 

 

Szerencsére, ma már számos, különféle kiszerelésű és hatáserősségű készítmény áll rendelkezésre, amelyek minden igényt kielégítenek. A fent említett hazai felmérés szerint 10-ből 6-an a tablettákat részesítik előnyben. Azoknak viszont, akiknek nehézséget okoz a gyógyszerek lenyelése, a cseppre adagolt, folyékony készítmények jelenthetik a megoldást (33%). Legkevesebben a kúp formát választják, amelynek elsősorban a gyors és helyileg kifejtett hatás a pozitívuma (6%).

A habituális obstipatio kezelésére hatásosan alkalmazható biszakodil előnye, hogy többféle gyógyszerformában (tabletta, végbélkúp) forgalomban van. A vastagbélben ható hashajtóként a biszakodil kifejezetten a tápcsatorna alsó szakaszának természetes ürülését serkenti, így nem változtatja meg az emésztést, illetve nincs hatással az alapvető tápanyagok vékonybélből történő felszívódására és a kalóribevitelre. A vastagbél lumenében hidrolizálva serkenti a colon-perisztaltikát, elősegíti a víz és az elektrolitok felhalmozódását a béllumenben, aminek eredményeként serkenti a székletürítést, csökkenti a tranzitidőt és lágyítja a székletet.

Összegzés

Fontos, hogy a beteg számára legmegfelelőbb gyógyszerforma kiválasztásával kíméletes és hatékony megoldást kínáljunk mindazoknak, akik a székrekedéssel vívott küzdelemben a patikába térnek be tanácsért. Egy megbízható gyógyszer sokat segíthet a mindennapok könnyebbé tételében, mert nemcsak a székrekedés okozta fizikai tüneteket, hanem az ezzel járó lelki terhet is megszünteti.

 

Számos tévhit él a köztudatban

A székrekedés okairól máig számos hit és tévhit kering a köztudatban, nemritkán maró önvádat alakítva ki az emésztési problémával küszködőkben, pedig a sokak által helytállónak vélt állítások többsége nem állja meg a helyét vagy legfeljebb csak részigazságokat tartalmaz.

− NEM IGAZ, hogy a székrekedéses emberek nem mozognak, bár – jellemzően idős korban – előfordulhat, hogy az inaktív életmód hozzájárul a székrekedéshez vagy súlyosbítja azt.

− TÉVHIT, hogy a hashajtók rendszeres alkalmazása hozzászokáshoz vezet. A napjainkban elérhető hashajtók előírás szerinti szedése nem okoz hozzászokást.

− VESZÉLYES TÉVHIT, hogy a hashajtó segít a fogyásban. Megfelelő bélműködés esetén nem indokolt a székrekedés kezelésére alkalmas hashajtók alkalmazása, a tartós és nem előírás szerinti alkalmazás pedig anyagcserezavarokat okozhat!

− CSAK RÉSZBEN IGAZ, hogy a nem megfelelő folyadékfogyasztás székrekedéshez vezethet. Ha kevés folyadékot fogyasztunk, valóban több víz szívódik vissza a vastagbél tartalmából, ami nehezíti és ritkábbá teszi a bélmozgásokat, a székrekedés tüneteit azonban csak akkor enyhíti a fokozott folyadékbevitel, ha előtte a szervezet ki volt száradva.

− ELŐFORDULHAT, DE NEM TÖRVÉNYSZERŰ, hogy a menstruáció előtt székrekedés jelentkezik. Szakértők szerint a hormonok csak kis szerepet játszanak a székrekedésben, de vannak nők, akik azt tapasztalják, hogy a havi vérzés befolyással van az anyagcseréjükre.

− IGAZ VISZONT, hogy sok nő székrekedéssel küzd a terhessége idején, Úgy tűnik, a terhességi hormonok hatással vannak arra, hogy az étel milyen tempóban halad át a beleken – lassíthatják a folyamatokat és ez néha székrekedéshez vezethet.

Dr. Bokor Dóra , gyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés