hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Adjuváns hatású az egészséges mikrobióta

Bélbaktériumok a rák ellen

Az egészséges bélflóra szignifikáns mértékben fokozza a rákellenes terápia hatékonyságát – erre a következtetésre jutott két tanulmány is, amelyeket a Science legutóbbi számában közöltek.

hirdetés

A vizsgálatokat tumoros egérmodellen végezték. A kísérleti állatokat vagy teljesen baktériummentes környezetben nevelték, aminek következtében nem alakult ki bélflórájuk, vagy antibiotikus kezeléssel irtották ki Gram-pozitív baktériumaikat. A baktériummentes állatok sokkal rosszabbul reagáltak a rákellenes kezelésre, mint azok az állatok, amelyek gazdag bélflórával rendelkeztek. Mint az eredményekről beszámoló The Scientist című lapnak nyilatkozó szakértők megjegyzik: egyre nyilvánvalóbb, hogy a bélmikrobióta adjuváns funkcióval bír a gyulladás és az immunitás vonatkozásában, és nemcsak a betegségekre való fogékonyságunkat befolyásolja, hanem a gyógyulást is. A franciaországi INSERM és az USA Nemzeti Rákintézetének kutatói a ciklofoszfamid, illetve a CpG-oligonukleotid immunterápia és a platinaalapú kemoterápia hatását tanulmányozták, és a mikrobahiányos tumoros állatok mindkét vizsgálatban sokkal rosszabbul reagáltak a kezelésre. (N. Iida és munkatársai: Commensal bacteria control cancer response to therapy by modulating the tumor microenvironment, Science, 342:967–70, 2013., illetve S. Viaud és munkatársai: The intestinal microbiota modulates the anticancer immune effects of cyclophosphamide, Science, 342:971–76, 2013.)

Az INSERM kutatói atumoros egérmodellt ciklofoszfamiddal kezelve azt találták, hogy a szer hatására megváltozott az állatok belében a mikrobióta összetétele, és bizonyos Gram+ baktériumtörzsek a másodlagos limfoid szervekbe vándoroltak, ahol specifikus immunsejtek kialakulását indították be (patogén T helper 17 sejtek, pTH17, valamint Th1 memóriasejtek), amelyek növelték a ciklofoszfamid hatékonyságát. A baktériummentes, valamint az antibiotikummal kezelt állatokban kialakult tumorok rezisztensek voltak a ciklofoszfamidra. Hasonlóképp, az amerikai kutatók azt találták, hogy a baktériummentes, valamint az antibiotikummal kezelt tumoros állatok kevéssé reagáltak a CpG-oligonukleotid immunterápiára, valamint a platinaalapú kemoterápiára, mint a normál bélflórával rendelkező állatok, részben azért, mert kevesebb citokint és kevesebb reaktív oxigént termeltek.

Mindkét kutatócsoport leszögezi, hogy a rákellenes terápia sikeréhez jól működő bélflóra szükséges, és felhívják a figyelmet az antibiotikumok túlhasználata által okozott veszélyre, hiszen az antibiotikus kezelés után a bélflóra összetétele már nem azonos az azt megelőző normál bélflóráéval, és ez veszélyeztetheti az antitumor-terápia eredményességét.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés