hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Befecskendezhető gélek pókselyemből

Pókselyemből gyógyászati célra fejlesztenének géleket a Karolinska Intézet és a Svéd Agrártudományi Egyetem kutatói, melyeknek a regeneratív gyógyászatban lehet jelentősége, írja a Qubit.

hirdetés

A befecskendezhető fehérjeoldat az emberi szervezetben gélt képez, és alkalmas lehet gyógyszerek vagy enzimek leadására. Ehhez pókselyem-fehérjéket használnának, és az első eredmények alapján kísérleteik sikeresek lehetnek.

Tina Arndt és kutatócsoportja a Nature Communicationsben mutatta be eredményeit. A tanulmányban beszámolnak arról, hogy bár korábban a pókselyem-fehérjék (spidroinek) alkalmazását megnehezítette az anyag csomósodásra hajlamos természete, ezt sikerült kiküszöbölniük. Azt vizsgálták, miképp lehetséges, hogy a pókok oldott állapotban tartják a fehérjét a felhasználás előtt. A kulcs a fehérje N-terminális domén részének nagy mennyisége, ami egyben a gélképződésért is felelős.

Az átalakulási képességnek köszönhetően gélképződés indítható meg az anyagban: az alfa-hélix térszerkezet béta-redővé módosul az emberi szervezet kb. 37 Celsius-fokos hőmérsékletén. Ezzel olyan gélanyag képződik, amely egy sor orvosilag kedvező tulajdonsággal rendelkezik, többek között alkalmas funkcionális fehérjék szállítására – írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés