hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

„Bárcsak mellrákom lenne"

A brit Pancreatic Cancer Action (PCA) nevű hasnyálmirigyrák-ellenes szervezet számára készített kampányt a Team Darwin, amelyben a betegség korai diagnózisának fontosságára hívják fel a figyelmet - írja az Adweek.

hirdetés

A plakátokon és a videón hasnyálmirigyrákban megbetegedett emberek láthatók, akik nem hagyományos üzenetet közvetítenek, a 24 éves Kerry például azt kívánja, bárcsak mellrákja lenne - a fura kívánság abból fakad, hogy a hasnyálmirigyrák az ötödik legtöbb áldozatot szedő rákbetegség, átlagos túlélési esélye 3 százalék (a legrosszabb a 22 leggyakoribb ráktípus közül), a betegek pedig 4-6 hónapon belül meghalnak. Ennek oka az, hogy általában túl későn fedezik fel a betegséget.

A reklámok készítése során azt tartották szem előtt, hogy a kis büdzsé ellenére egy provokatív, a közvéleményt vitára buzdító kampányt akartak csinálni. A PCA ügyvezetője, Ali Stunt szerint „azt az érzést közvetíti, amit a betegek élnek át, amikor közlik velük a diagnózist - egy olyan betegség diagnózisát, ami nem hagy nekik reményt".

A provokáció vitán felül sikerült a szervezetnek, több rákellenes szervezet is kikelt magából a kampány elindulása után. A Breast Cancer Campaign ügyvezetőjét, Delyth Morgant „sokkolta és elszomorította" a kezdeményezés, mert szerinte a kampány megosztó és érzéketlen, még ha a szándék nagyszerű is.

A Breakthrough Breast Cancer ügyvezetője, Chris Askew szerint szervezete erősen vitatkozna azzal az üzenettel, hogy az egyik ráktípus „kívánatosabb" lenne a másiknál. 

Ezekkel szemben a cause marketinggel (olyan típusú marketing, amely során egy nonprofit szervezetet összehoznak egy piaci vállalkozással) foglalkozó Osocio blog szerzője, akinek a nagypapája hasnyálmirigyrákban hunyt el, a kampányt az „elkeseredettek utolsó esélyének" titulálta, és hozzátette, „talán pont arról van szó, hogy ezek az emberek elkeseredettek. Elkeseredetten küzdenek a figyelemért, a támogatásért, a gyógyulásért".

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés