hirdetés
hirdetés
2021. október. 25., hétfő - Blanka, Bianka.
hirdetés

Bárányhimlő: még nincs vakcinatender

Az oltóanyagpiac iparági szereplői­ szerint szinte kizárt, hogy jövő év január elsejétől a nemzeti oltóprogram része lehessen a bárányhimlő elleni védőoltás, mivel még mindig nem jelent meg a vak­cinatender, írja a VG.

Még mindig nem jelent meg az Európai Unió közbeszerzési értesítőjében (TED) a bárányhimlő elleni védőoltás vakcinatendere. A kormányhatározat szerint július 31-ig kellett volna az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kiírnia a közbeszerzési eljárást.

A lap kereste az Emmit, de a tárca nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mikor jelenik meg a vakcinatender.

Iparági szereplők a Világgazdaságnak megerősítették: az évből hátralévő két hónap kevés arra, hogy egy TED-en kiírt tenderre az oltóanyaggyártók ajánlatot tegyenek. arra pedig végképp, hogy a nyertes átalakítsa gyártási rendjét úgy, hogy megfelelő mennyiségű vakcina álljon rendelkezésre január 1-jétől.

Magyarországon két gyógyszergyártó cégnek, az MSD Pharma Hungary Kft.-nek (MSD) és GlaxoSmithKline Kft.-nek (GSK) van bárányhimlő elleni oltóanyaga. A GSK és az MSD is azt közölte, hogy ha kiírják a védőoltásra vonatkozó tendert, és a részletek megismerhetők, azok birtokában döntik el, hogy indulnak-e a közbeszerzési pályázaton.

A bárányhimlő elleni vakcina iránti kereslet az utóbbi években csaknem megduplázódott, a két gyártócég 2017-ben csaknem 75 ezer oltóanyagot adott el, miközben 2013-ban és 2014-ben csupán 35 ezret értékesítettek Magyarországon.

A még nem tb-támogatott ampullák ára valamivel több, mint tízezer forint, a védettséghez kétszeri oltás szükséges.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés