hirdetés
hirdetés

B3-vitaminnal megelőzhetők a bőrdaganatok

A nem-melanomás bőrrákok megelőzésében hatásos és biztonságos alternatívát kínálhat a nikotinsavamid.

hirdetés

A nikotinsav amidjának az alkalmazása egy III. fázisú klinikai vizsgálat alapján csökkenti a nem-melanomás bőrtumorok kialakulásának a valószínűségét. Emellett, a vitamin szedése a prekarcinogén állapotként ismert, az ultraibolya-(UV)sugárzás következményeként kialakuló ún. aktinikus keratózis (érdes felszínű, enyhén hámló bőrelváltozás) fellépésének a gyakoriságát is csökkenti. Az ausztráliai kutatók vizsgálatainak különös aktualitást ad az a tény, hogy Ausztráliában a lakosság több mint fele élete során bőrdaganatos lesz, és a kontinensen a bőrrák négyszer gyakoribb, mint az összes többi daganat együttesen.

 

ONTRAC-vizsgálat

A New England Journal of Medicine folyóiratban publikált, randomizált, kettős vak elrendezésű, placebo-kontrollált ONTRAC-(Oral Nicotinamide to Reduce Actinic Cancer) vizsgálatba 386 főt vontak be. Az átlagosan 66 éves betegek a bőrrák szempontjából rizikócsoportba tartoztak, mert az elmúlt öt évben már legalább két nem-melanomás bőrtumort diagnosztizáltak náluk. A két csoportba sorolt résztvevők egyik csoportja napi kétszer 500 mg orális nikotinsavamid-kezelésben részesült egy éven keresztül. Valamennyi vizsgálati személy háromhavonta bőrgyógyászati vizsgálaton vett részt, 18 hónapon keresztül. A vizsgálat primer végpontjaként egy új, nem-melanomás bőrtumor megjelenése szolgált.

 

A nikotinsavamid hatásos és biztonságos

B3

A B3-vitamin gyűjtőnév, amibe a nikotinsav és a biológiailag hatékony forma, a nikotinsavamid is beletartozik. A vízoldékony vitamin a többi közt a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjében részt vevő enzimeket aktivál. Fő táplálkozási forrásai a sovány húsok, halak, olajos magvak, tojás, illetve a teljes kiőrlésű termékek. Emellett, a nikotinsavamid több multivitamin készítmény komponense. Felnőtteknél az ajánlott napi bevitel (RDA) értéke niacinból 16 mg.

Egy év elteltével a nikotinsavamiddal kezelt ágon 20 százalékkal volt kisebb a basaliomák és 30 százalékkal alacsonyabb a spinaliomák gyakorisága, mint a kontroll csoportban. Összességében szignifikánsan, 23 százalékkal redukálta a nem-melanomás bőrdaganatok megjelenésének a gyakoriságát a nikotinsavamid. Az aktinikus keratózisok száma három hónap elteltével 11 százalékkal, hat hónap után 14 százalékkal, kilenc hónap után 20 százalékkal és egy év elteltével 13 százalékkal volt alacsonyabb a nikotinsavamid-ágon, mint a placebo-kezelteknél.

A gazdaságossági szempontokat tekintve is kedvező nikotinsavamid mellékhatásprofilja előnyösnek bizonyult. A nikotinsavnál jellemző mellékhatásoktól (fejfájás, hőhullámok, vérnyomásesések) mentesnek bizonyul az amid-származék, annak mellékhatásspektruma a placebo-kezeléseknél tapasztalthoz hasonlítható. Bár a nikotinsavamiddal nyert eredmények biztatóak, nem valószínű, hogy a nikotinsavamid alkalmazása a fényvédő készítmények helyére lép, ugyanis a B3-vitamin-származék nem véd a melanomáktól.

 

Az UV-fény okozta károsodások javítását segíti

A nikotinsavamid hatásának a hátterében az UV-fény okozta epidermisz-károsodások – ATP-t igénylő – molekuláris szintű javítási mechanizmusainak a serkentése állhat. Valószínűsíthető, hogy a nikotinsavamid-adagolás eredményeként nem alakul ki az epidermiszben a reparációs folyamatokat gátló ATP-depléció, ugyanis a nikotinsavamid az ATP-termelés esszenciális kofaktorának, a nikotinsavamid-dinukleotidnak (NAD) az építőköve.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés