2017. január. 22., vasárnap - Vince, Artúr.

B3-vitaminnal megelőzhetők a bőrdaganatok

A nem-melanomás bőrrákok megelőzésében hatásos és biztonságos alternatívát kínálhat a nikotinsavamid.

A nikotinsav amidjának az alkalmazása egy III. fázisú klinikai vizsgálat alapján csökkenti a nem-melanomás bőrtumorok kialakulásának a valószínűségét. Emellett, a vitamin szedése a prekarcinogén állapotként ismert, az ultraibolya-(UV)sugárzás következményeként kialakuló ún. aktinikus keratózis (érdes felszínű, enyhén hámló bőrelváltozás) fellépésének a gyakoriságát is csökkenti. Az ausztráliai kutatók vizsgálatainak különös aktualitást ad az a tény, hogy Ausztráliában a lakosság több mint fele élete során bőrdaganatos lesz, és a kontinensen a bőrrák négyszer gyakoribb, mint az összes többi daganat együttesen.

 

ONTRAC-vizsgálat

A New England Journal of Medicine folyóiratban publikált, randomizált, kettős vak elrendezésű, placebo-kontrollált ONTRAC-(Oral Nicotinamide to Reduce Actinic Cancer) vizsgálatba 386 főt vontak be. Az átlagosan 66 éves betegek a bőrrák szempontjából rizikócsoportba tartoztak, mert az elmúlt öt évben már legalább két nem-melanomás bőrtumort diagnosztizáltak náluk. A két csoportba sorolt résztvevők egyik csoportja napi kétszer 500 mg orális nikotinsavamid-kezelésben részesült egy éven keresztül. Valamennyi vizsgálati személy háromhavonta bőrgyógyászati vizsgálaton vett részt, 18 hónapon keresztül. A vizsgálat primer végpontjaként egy új, nem-melanomás bőrtumor megjelenése szolgált.

 

A nikotinsavamid hatásos és biztonságos

B3

A B3-vitamin gyűjtőnév, amibe a nikotinsav és a biológiailag hatékony forma, a nikotinsavamid is beletartozik. A vízoldékony vitamin a többi közt a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjében részt vevő enzimeket aktivál. Fő táplálkozási forrásai a sovány húsok, halak, olajos magvak, tojás, illetve a teljes kiőrlésű termékek. Emellett, a nikotinsavamid több multivitamin készítmény komponense. Felnőtteknél az ajánlott napi bevitel (RDA) értéke niacinból 16 mg.

Egy év elteltével a nikotinsavamiddal kezelt ágon 20 százalékkal volt kisebb a basaliomák és 30 százalékkal alacsonyabb a spinaliomák gyakorisága, mint a kontroll csoportban. Összességében szignifikánsan, 23 százalékkal redukálta a nem-melanomás bőrdaganatok megjelenésének a gyakoriságát a nikotinsavamid. Az aktinikus keratózisok száma három hónap elteltével 11 százalékkal, hat hónap után 14 százalékkal, kilenc hónap után 20 százalékkal és egy év elteltével 13 százalékkal volt alacsonyabb a nikotinsavamid-ágon, mint a placebo-kezelteknél.

A gazdaságossági szempontokat tekintve is kedvező nikotinsavamid mellékhatásprofilja előnyösnek bizonyult. A nikotinsavnál jellemző mellékhatásoktól (fejfájás, hőhullámok, vérnyomásesések) mentesnek bizonyul az amid-származék, annak mellékhatásspektruma a placebo-kezeléseknél tapasztalthoz hasonlítható. Bár a nikotinsavamiddal nyert eredmények biztatóak, nem valószínű, hogy a nikotinsavamid alkalmazása a fényvédő készítmények helyére lép, ugyanis a B3-vitamin-származék nem véd a melanomáktól.

 

Az UV-fény okozta károsodások javítását segíti

A nikotinsavamid hatásának a hátterében az UV-fény okozta epidermisz-károsodások – ATP-t igénylő – molekuláris szintű javítási mechanizmusainak a serkentése állhat. Valószínűsíthető, hogy a nikotinsavamid-adagolás eredményeként nem alakul ki az epidermiszben a reparációs folyamatokat gátló ATP-depléció, ugyanis a nikotinsavamid az ATP-termelés esszenciális kofaktorának, a nikotinsavamid-dinukleotidnak (NAD) az építőköve.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

Share on Tumblr
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Ajánlott

Miért vágyik a gyógyszerész szakma valós adatokra?

A modern gyógyszereknek a piacvezető státusz eléréséhez képesnek kell lenniük arra, hogy nagyrészt helyettesítsék a rendelkezésre álló kezeléseket a jobb hatékonyságuk, biztonságosságuk vagy kényelmük miatt. (x)

 

Az ausztrál bábák és ápolók munkáját ellenőrző testület új oltási szabályzatot adott ki, mivel az országban akad pár olyan nővér, ápoló és bába, akik a közösségi oldalakon oltásellenes tartalmakat osztanak meg, közli a 444.hu.

A Boehringer Ingelheim újabb eredményeket jelentett be 494 olyan beteg adatai alapján, akik a jelenleg is zajló, III. fázisú RE-VERSE AD™ vizsgálatban vesznek részt.