hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

B2-vitamin és UV-fény teszi biztonságosabbá a vérátömlesztést

A riboflavin UV-fény jelenlétében inaktiválja a vértranszfúzióra alkalmazott készítményben lévő vírusokat, baktériumokat és élősködőket.

 

hirdetés

Ami Európában elképzelhetetlen, az Afrika szegényebb régióiban a mindennapok része: a vérátömlesztéshez használt készítményeket nem, vagy csak hiányosan tesztelik a különféle kórokozókra. Emiatt a különféle betegségek transzfúzióval való átvitele nem ritka. Például a malária endémiás Ghánában a véradók mintegy fele Plasmodium falciparum hordozó, és a vértranszfúzión átesett betegek 14-28 százaléka megfertőződik a kórral.

5-10 perc UV-besugárzással inaktiválhatók a vérkonzervben lévő kórokozók

Egy japán cég (Terumo BCT) által kifejlesztett ún. Mirasol technológia képes az eritrocita-koncentrátumokban lévő Plasmodium-ok és egyéb kórokozók irreverzibilis inaktiválására. Az eljárás során riboflavint (B2-vitamint) kevernek a mintához, amit azt követően ultraibolya (UV) fénnyel besugaraznak. A nem toxikus tulajdonságú riboflavin a vírusok, baktériumok és paraziták DNS vagy RNS bázisaihoz, különösen magas affinitással a guaninhoz kötődik, és azokat UV-fény jelenlétében irreverzibilisen károsítja, replikációra alkalmatlanná teszi.

A technológia előnyei közül kiemelendő, hogy mindössze 5-10 perc UV-fénnyel történő kezelést követően, a fotokémiai reakció bomlástermékeinek az eltávolítása nélkül a vérkonzervek már alkalmazhatók a terápiában. A Mirasol technológiájú kezelés során a mintáknak a véralvadási paraméterei nem változnak meg, bár a hematokrit-érték és a hemoglobin-koncentráció valamivel alacsonyabb lesz.

Kevesebb, mint ötödére csökken a malária kórokozójának átvitele

Az AIMS-vizsgálat (African Investigation of the Mirasol System) az Afrikában az egyik legégetőbbnek számító kérdésre, a vértranszfúzióval való malária-átvitel lehetőségének a minimalizálására fókuszált.

A vizsgálat részeként egy ghánai kórházban 223 felnőtt kapott vérátömlesztést, akik közül csak 65-en nem voltak maláriával fertőzöttek a transzfúzió előtt. Közülük 37 beteg hagyományos módon, azaz a Mirasol technológiával való kezelés nélkül kapta meg a vért, aminek következtében 22 százalékuk megfertőződött Plasmodium falciparum-mal. Ezzel szemben, a riboflavinnal és ultraibolya fénnyel kezelt vérmintát kapó 28 páciens közül csak 1 betegnél, azaz a kezeltek 4 százalékánál történt meg a fertőzés átvitele.

Mindenki profitálhat a Mirasol technológiából

A Mirasol technológia nemcsak a malária kórokozójának az átvitelét akadályozhatja meg, hanem többek között a HIV, a hepatitis B és -C vírusok átvitelének is gátat szabhat. Ennek fényében a B2-vitaminos és UV-fényes kezelés a fejlett világ vérbankjaiban is helyet kaphat, mivel lehetőséget kínálhat olyan ritka kórokozók (pl. Zika-vírus, Chikungunya-vírus, nyugat-nílusi vírus) inaktiválására, amikre jelenleg még nem léteznek rutinszerűen elvégezhető tesztek.

Megjegyzendő, hogy bár a kórokozók inaktiválására eddig is léteztek különféle módszerek, azokat csak a plazmáknál alkalmazták, a vérkonzerveknél nem. 

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés