hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Azt állítják, mellékhatásoktól mentes a férfiaknak készülő fogamzásgátló

Amerikai kutatók azt mondják, egereken végzett kísérleteik alapján egy 99 százalékos hatékonyságú, mellékhatásoktól mentes férfi fogamzásgátlót sikerült kifejleszteniük, írja az Infostart.

hirdetés

Amennyiben a további kísérletek is bizonyítják a gyógyszer hatékonyságát, az áttörést jelenthet, biztosítva, hogy az eddig kizárólagosan a nőkre háruló gyógyszeres fogamzásgátlási módszer felelőssége megoszthatóvá váljon – írja a Euronews nyomán az Infostart.

A jelenleg klinikai vizsgálatok alatt álló szerek többsége a férfi nemi hormon, a tesztoszteron ellen irányul, ezek alkalmazása pedig súlygyarapodáshoz, depresszióhoz és koleszterinszint-emelkedéshez vezethet. "Nem hormonális férfi fogamzásgátlót akartunk kifejleszteni, hogy elkerüljük ezeket a mellékhatásokat" – mondta Abdullah Al Noman, a Minnesotai Egyetem végzős kutatóasszisztense. 

A csapat a retinsavreceptor alfa fehérjéjét célzó szert fejlesztett ki: a retinsav, mely a sejtnövekedésben, a spermiumképződésben és az embriófejlődésben játszik szerepet, a szervezetbe került A-vitaminból alakul ki. A retinsavnak az alfa receptorral kell kapcsolatba lépnie, hogy elláthassa funkcióját: ha kiiktatják a receptort, az sterilizálja a gyógyszert szedő személyt.

A YourChoice Therapeutics vezényletével az év második felében kezdődnek meg az embereken végzett kísérletek.

(forrás: Infostart)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés