hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Azonosították a mechanikai fájdalmat érzékelő fehérjét

Egy kanadai kutatócsoport megtalálta a mechanikai ingereket elektromos jellé átalakító fehérjét, ami új típusú fájdalomcsillapítók kifejlesztését teszi lehetővé.

hirdetés

A montreali McGill University kutatócsoportja a Cell folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy a TACAN nevű ioncsatorna-képző fehérje felelős a mechanikai ingerek elektromos impulzusokká alakításáért.

A tudomány körülbelül 70 éve sejtette meg, hogy környezetünkről apró szenzorok közvetítenek az agyunknak információkat – később bebizonyosodott, hogy ezek az úgynevezett ioncsatornák, melyek egy adott sejtre ható mechanikai ingert elektromos jellé képesek átalakítani. Ezt a jelenséget nevezzük mechanotranszdukciónak, és számos fiziológiai folyamatban főszerepet játszik, így például a hallásban, az érintésben és a szomjúság érzékelésében is. Ám kifejezetten a mechanikai eredetű fájdalom érzékeléséért felelős szenzort egészen mostanáig nem sikerült kétséget kizáróan azonosítani. A McGill Egyetem kutatói mostani vizsgálatukban kimutatták, hogy ez a rejtélyes szenzor a TACAN ioncsatorna-képző fehérje – ezt olyan vizsgálatokkal bizonyították, ahol génmódosított egereknél „kikapcsolták” ezt az ioncsatornát.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Mivel a fájdalmak döntő többsége mechanikai úton keletkezik, a felfedezésnek óriási gyakorlati haszna lehet már a közeljövőben is, leginkább a krónikus fájdalommal élő betegek kezelésében. Az oszteoartitisszel, reumatoid artritisszel vagy neuropátiás fájdalmakkal élő betegeknél gyakran alakul ki allodínia, azaz egy olyan állapot, amelyben a mechanikai fájdalmat érzékelő receptorok túlérzékennyé válnak, így már mindennapos cselekedetek, például a járás vagy egy finom érintés is extrém fájdalommal járhat. Ha valóban sikerül ilyen típusú fájdalomcsillapítót kifejleszteni, az az Egyesült Államokban rendkívüli méreteket öltött opioidfogyasztás visszaszorításában is komoly tényező lehetne.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés