hirdetés
hirdetés
2022. június. 30., csütörtök - Pál.
hirdetés

Az orosz vakcina szállításával is gond lehet

Bár több helyen gyártatnák, lassan halad az előállítás beindítása, így kevesebb vakcina érkezhet Magyarországra is a Szputnyik V-ből, mint tervezték, írja a Napi.hu.

hirdetés

Az orosz vezetés azt tervezi, hogy a hazai fejlesztésű Szputnyik V koronavírus-vakcinát a világ különböző pontjain lévő gyógyszergyártók fogják előállítani, ami lehetővé teszi, hogy ezt az oltás szúrják be a világon élő emberek közel tizedének, körülbelül 700 millió embernek. A gondjuk az, hogy a termelés beindítása több hónapos lemaradásban van, miközben számos országnak, köztük Magyarországnak is jelentős szállítmányokat ígértek a vakcinából, írja a Financial Times nyomán a Napi.hu.

Az oltás fejlesztését a Kreml finanszírozta az állami vagyonalapon (RDIF) keresztül, ám Oroszországban nincs elég gyártási kapacitás az óriási igény kiszolgálásához. Ezért brazil, indiai, dél-koreai, iráni és más partnerekkel működnek együtt. A különböző helyeken eltérő gondok vannak a termelés felfuttatásával és a minőség garantálásával, ami bármely termék esetén elkerülhetetlen, ha külső partnereket vonnak be a gyártásba - mondja Ramus Bech Hansen, a londoni Airfinity elemző cég alapítója.

A RDIF, amelyre rábízták a Szputnyik V menedzselését külföldön, arról tájékoztatta a brit üzleti lapot, hogy a világ tíz országában 15 gyártóval írt alá szerződést 1,4 milliárd dózis legyártására. A két szúrás miatt ez lenne elegendő 700 millió embernek. Ennek eredményeként a külföldi partnerek több mint kétszer többet állítanának elő a készítményből, mint az oroszországi vállalatok.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés