hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Az opioid-túladagolás következményeitől védő oltást fejlesztettek

Egy újonnan fejlesztett, állatkísérletesen tesztelt vakcina kivédheti a hidrokodon-, illetve oxikodon-túladagolás letális következményeit.

hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC) adatai szerint 2000 és 2014 között mintegy félmillió ember vesztette életét az USA-ban gyógyszertúladagolás miatt. Az esetek mintegy 60 százalékában opioid-túladagolás okozta a halált.

Mint már arról korábban is beszámoltunk, az USA-ban évente mintegy 25 ezer ember hal meg opioid-túladagolás miatt, és a számuk évről évre nő. A feltételezésekkel ellentétben közülük csak viszonylag kevesen heroin-függők. A vényköteles opioid vegyületeket (oxikodon, hidrokodon, morfin) szándékosan vagy véletlenül túladagoló áldozatok jelentős részét saját otthonában, iskolában vagy egyetemen találják meg – sok esetben már túl későn.

Az oxikodon és a hidrokodon túladagolásának a következményei kivédhetők

Nemrégiben egyesült államokbeli kutatók két olyan oltóanyagot fejlesztettek ki, amelyek állatkísérletek alapján az oxikodon, illetve a hidrokodon hatását gyengítik. Mint az az ACS Chemical Biology folyóiratban közöltekből kiderül, az említett védőoltást kapott egerek az opioidok egyébként letális dózisait is túlélték.

„A kísérletek megkezdésekor az opioid-túladagolás okozta elhalálozástól való védelemre nem számítottunk; nyilvánvaló azonban, hogy ennek hatalmas klinikai jelentősége van”, nyilatkozta prof. dr. Kim Janda, a közlemény egyik szerzője. Igaz, hogy néhány állat az injekció beadását követően sem élte túl az opioidok letális dózisát. Esetükben azonban a letális dózis beadása és az állatok elpusztulása között jelentősen több idő telt el, mint a korábban „védőoltásban” nem részesült, ugyanakkor letális dózisú opioidokat kapó állatoknál.

A védőoltás megakadályozza a „kick” létrejöttét

A védőoltás alapját hapténként egy tipikus opioid-struktúra képviseli, amit egy nagyobb, immunválaszt kiváltó molekulával kapcsoltak össze. A védőoltást követően a szervezet immunrendszere megtanulja azt, hogy hogyan semlegesítse a hatóanyagokat, mielőtt azok a vér-agy gátat átlépnék. Ezáltal megakadályozható az ún. „kick” létrejötte, ami nem más, mint az agyban viszonylag magas opioid-koncentrációk esetén kialakuló, általános melegérzettel járó, a szexuális orgazmushoz hasonló állapot (mámor, „kick”, „rush”, „thrill”), ami egyben az abúzus kialakulásának is közvetlen előidézője. Ez alapján az opioidokkal való visszaélés megelőzésében is szerepe lehet az innovatív védőoltásnak.

Legalább 60 napon át tart a védelem

Az eddigi állatkísérletek alapján a védőoltás hatása a 60 napos kísérleti periódus teljes időtartama alatt fennáll. Valószínűsíthető, hogy a túladagolás okozta következményektől való védelem ennél hosszabb időn keresztül is megmarad.

Az eredmények humán alkalmazásba való átvihetősége érdekében a jövőben a kutatók az optimális oltóanyag-dózis és az optimális oltási séma kidolgozására fókuszálnak.

 

(Forrás: MNT)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés