hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Az olanzapin ritka, de súlyos mellékhatására hívja fel a figyelmet az FDA

Az olanzapin bőrtünetekkel és lázzal kezdődő, majd több szervre kiterjedő, súlyos, életveszélyes mellékhatása lehet a DRESS szindróma.

hirdetés

Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA, az olanzapint tartalmazó gyógyszerek egy ritkán fellépő, de súlyos kimenetelű mellékhatására, az ún. DRESS szindrómára figyelmeztet. Ennek megfelelően az FDA az olanzapin-tartzalmú gyógyszerek betegtájékoztatójának a kiegészítését kéri a gyártóktól, és a betegek tájékoztatásának a fontosságára hívja fel a szakemberek figyelmét.

DRESS szindróma

A DRESS szindróma (Drug Reaction with Eosinophilia and Systemic Symptoms, azaz gyógyszerreakció eozinofíliával és szisztémás tünetekkel) a hiperszenzitív gyógyszerreakciók súlyos formája, ami bőrtünetekkel kezdődik, majd később a szervezet egészét érintő következményekkel járhat.

A DRESS jellemzően bőrkiütésekkel jelentkezik, amik az egész testfelületen megjelennek. Emellett láz, nyirokcsomó-duzzanat és arcdagadás is felléphet. Ezzel párhuzamosan az eozinofil granulociták száma megnő, és számos szervben, köztük a májban, a vesében, a tüdőben, a szívben és a hasnyálmirigyben léphetnek fel életveszélyes károsodások.

Halálos kimenetelű esetet is regisztrált az FDA

Az FDA által működtetett gyógyszermellékhatás-jelentő rendszer (Adverse Event Reporting System; AERS) adatbázisában 1996 óta, az első olanzapin-tartalmú készítmény piacra kerülése óta, 23 DRESS-esetet, köztük egy halálos kimenetelűt is regisztráltak.

Milyen esetben kell DRESS-re gyanakodni?

Amennyiben az olanzapint szedő betegnél bőrkiütésekkel járó láz, nyirokcsomó-duzzanat vagy az arc dagadása jelentkezik, azonnal orvoshoz kell irányítani a beteget. Amennyiben a DRESS fellépése valószínűsíthető, a kezelőorvosnak fel kell függesztenie az olanzapin alkalmazását.

Olanzapin és készítményei

Az olanzapin antipszichotikus hatású molekula, amit skizofrénia és bipoláris zavar kezelésére alkalmaznak. Az olanzapin csökkenti a betegek hallucinációit és javítja a pszichés betegség egyéb tüneteit pl. dezorganizált gondolkodás.

Olanzapin tartalmú gyógyszerek világszerte forgalomban vannak Zyprexa®, Zyprexa Zydis®, Zyprexa Relprevv® és Symbyax® néven, és ezek mellett már számos generikum is megjelent a gyógyszerpiacon.

 

(Forrás:FDA)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés