hirdetés
hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Az OGYÉI állásfoglalása a cannabidiolról (CBD)

Tekintettel az OGYÉI-hez érkező, cannabidiollal való tevékenységre, illetve CBD tartalmú készítményekre vonatkozó megkeresésekre, az alábbi állásfoglalást teszik közzé.

hirdetés

A kannabinoidok olyan vegyületek, amelyek a kannabinoid - receptorokon keresztül fejtik ki hatásukat. Ezek a specifikus kötőhelyek elsősorban a központi idegrendszerben találh atók, de néhány egyéb szövetben, sőt az immunrendszer elemeiben is kimutatták a jelenlétüket. Az itt ható ágensek közé tartoznak az endokannabinoidok (az agy által termelt endogén vegyületek), a fitokannabinoidok (elsősorban a kender, de néhány más növény által is termelt anyagok) , és a szintetikus kannabinoidok (mesterségesen előállított molekulák). Eddig több mint 140 fitokannabinoidot azonosítottak, amelyek kifejezetten a kenderre jellemzőek, és nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben találhatók meg más n övényben.

A két legismertebb növényi kannabinoid a kannabisz elsődleges pszichoaktív vegyülete, a delta - 9 - tetrahidrokannabinol (THC) és a nem pszichoaktív hatású vegyület, a kannabidiol (CBD).

a) THC: Jelenleg magyar jogszabály nem tartalmazza külön a fogalmá t. A szakirodalom alapján a tetrahidrokannabinol (nemzetközi szabadnév, azaz INN: tetrahydrocannabinol, röviden THC), növényekben, elsősorban a kenderben, annak is főként a virágzatában előforduló fitokannabinoid. A THC (izomerek és szterokémiai variánsaik ) a vonatkozó nemzetközi ENSZ Egyezménnyel (1971 - es Pszichotróp Egyezmény) összhangban a K.r.1. pszichotróp anyagok jegyzéke második listájának (P2) 52. pontjában szerepel, tehát szigorúan ellenőrzött pszichotróp anyagnak minősül.

b) CBD: Jelenleg magyar jogszabály nem tartalmazza külön a fogalmat. A szakirodalom alapján a kannabidiol (INN: cannabidiol, röviden CBD) egy nem pszichoaktív kannabinoid, amely főként a kendernövény virágzatában található, a levelekben, a szárban és a magokban csak elenyésző mennyis égben van jelen Alacsony THC tartalmú kender termesztése esetén az OGYÉI csak nyilvántartást vezet, termesztésének és forgalmazásának ellenőrzésére nem az OGYÉI jogosult, az ezen tevékenységekre vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban az arra hatáskörrel rendel kező szervekhez szükséges fordulni! A magas THC tartalmú kenderrel végezhető tevékenységek zöme csak az OGYÉI tevékenységi engedélyének birtokában végezhető.

Részletek

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés