hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Az off-label gyógyszeralkalmazás mellékhatásai számokban

Az indikáción túli gyógyszeralkalmazás 54 százalékkal több mellékhatással járhat a felnőtt betegeknél, mint a hivatalos előíratnak megfelelő használat.

hirdetés

A gyógyszerek off-label használata – bár szakmai, etikai, jogi és finanszírozási kérdéseket is felvet – nem ritka jelenség. Egy újonnan publikált vizsgálat alapján a kanadai Québec tartományban a gyógyszerfelírások 11,8 százaléka off-label alkalmazásnak számít. A JAMA Internal Medicine folyóiratban közölt legújabb eredmények a kanadai gyógyszerrendelési és -alkalmazási szokások statisztikai elemzését követően arra világítanak rá, hogy az off-label gyógyszeralkalmazás a felnőtt betegpopulációban mennyivel teheti gyakoribbá a nem kívánatos hatások fellépését.

 

Nem meglepő a több mellékhatás

A kanadai vizsgálat a 2005. január és 2009. december közötti időszakból több mint 46 ezer beteg számára történő mintegy 151 ezer gyógyszerrendelést vett alapul. A hivatalos alkalmazási előíratnak megfelelő gyógyszeralkalmazás esetén a mellékhatások aránya 12,5/10000 beteghónapnak, míg indikáción túli alkalmazásnál 19,7/10000 beteghónapnak adódott. A mellékhatások gyakoribbak voltak a korábban, az 1981 és 1995 között engedélyezett gyógyszereknek a szedésénél (14,4/10000 beteghónap). Emellett a nőknél, valamint az egyidejűleg többféle (5-7-féle) gyógyszert szedőknél is gyakrabban léptek fel a nem kívánatos hatások. Hatástani csoportok tekintetében a legtöbb mellékhatással a fertőzésellenes (66,2/10000 beteghónap) és a kardiovaszkuláris (15,9/10000 beteghónap) szerek alkalmazása járt.

 

Lényeges, hogy evidencia-alapú-e az alkalmazás

A mellékhatások kifejezetten gyakoriak (21,7/10000 beteghónap) voltak azokban az esetekben, ha az off-label használat evidencia nélkül történt, ami az indikáción túli gyógyszerrendelések mintegy 80 százalékára volt jellemző. Ez nem meglepő; az off-label gyógyszerrendelés meglehetősen „ingoványos” terület – fogalmaznak a szakemberek. Indikáción túli használatnál általában nem ismert, hogy bizonyos betegségben szenvedők hogyan reagálnak azokra a gyógyszerekre, amelyek hatóanyagainak a hatásos, valamint a még tolerálható dózisa tudományosan nem vizsgált/nem ismert. Kiemelendő ugyanakkor, hogy amennyiben erős evidencia támogatja egy adott hatóanyag alkalmazását, akkor az off-label használat sem jár – az indikáció szerinti alkalmazással összehasonlítva – a mellékhatások gyakoriságának szignifikáns növekedésével – derül ki a statisztikai elemzésből.

 

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés