hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Az intravénás benzodiazepin alternatívái epilepsziás rohamban

Összességében kevesebb ideig tart az epilepsziás roham, ha az intravénás adagolás helyett egyszerűbb módon (pl. intramuszkulárisan) juttatják a benzodiazepint a beteg szervezetébe.

hirdetés

Az epilepsziás rohamok kezelésénél minden perc számít. Amennyiben a rohamot nem sikerül időben oldani, az agyi károsodások valószínűsége nő.

Epilepsziás görcs esetén minden perc számít

A roham esetén leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek az intravénásan adagolt benzodiazepinek. Tény azonban, hogy az orvosi segítség helyszínre érkezése és az injekció intravénás beadása számos hasznos percet emészt fel. Egyre több szakember van azon a véleményen, hogy az intravénás alkalmazás nem a legcélravezetőbb; egyéb adagolási módokkal hamarabb elérhető a rohamoldás.

Intramuszkulárisan vagy intranazálisan is adhatók a benzodiazepinek

Egy nemrégiben az Annals of Emergency Medicine hasábjain megjelent közlemény is erre a következtetésre jutott. Tizenegy, köztük tíz randomizált elrendezésű klinikai vizsgálat és több mint 1600 beteg, döntően gyermekek, kezelésének áttekintése alapján, status epilepticus esetén nem támasztják alá az adatok az intravénás benzodiazepin alkalmazás priorizálását. Az intavénás diazepám vagy lorazepám adagolással szemben alternatív kezelési módszerként intramuszkuláris midazolám vagy intranazális midazolám és lorazepám adagolást vettek figyelembe.

Nem csak a farmakokinetika számít

Az intravénás benzodiazepin-alkalmazás azonnali hatáskezdettel és hatással jellemezhető. Ennek ellenére a mindennapi gyakorlatban a terápiás eszköz melletti döntéstől a roham oldásáig eltelt idő nem különbözik szignifikánsan a vénába adott benzodiazepin, illetve az izomba szúrt vagy intranazálisan alkalmazott benzodiazepinek között.  Erre magyarázatul szolgál az, hogy egy epilepsziás görcsben szenvedő betegnél nehéz és időigényes a vénát megtalálni és abba pontosan beszúrni a tűt, bejuttatni a készítményt. Bár az intramuszkuláris vagy intranazális alkalmazásmódok későbbi hatáskezdettel jellemezhetők, a készítmény bejuttatása esetükben jóval kevesebb időt vesz csak igénybe, mint egy intravénás injekció beadása.

A hazai alkalmazási előíratok is i.v. alkalmazást javasolnak

Status epilepticus és halmozott rohamok esetén a diazepám intravénás adagolása javasolt. Amennyiben a rohamok megszűnnek vagy enyhülnek, át lehet térni az intramuszkuláris alkalmazásra, illetve profilaktikusan is izomba adandó a diazepám – szerepel a hazai készítmények alkalmazási előíratában.

(Forrás: Deutsche Aerzte Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés