hirdetés
hirdetés
2020. június. 04., csütörtök - Bulcsú.
hirdetés

Az ingyenes fogamzásgátlók kockázatosabb szexuális magatartásra bátorítanak?

A szabadon hozzáférhető fogamzásgátlási programok ellenzői korábban arra hivatkoztak, hogy az ingyenes fogamzásgátlók kockázatosabb szexuális magatartásra bátorítják a nőket. Az Obstetrics and Gynecology című lapban most nyilvánosságra hozott vizsgálat szerint ez nem állja meg a helyét.

hirdetés

A Washington Egyetem kutatói szerint eredményei szerint az ingyenes fogamzásgátlás biztosítása nem növeli annak esélyét, hogy a nők egyszerre több partnerrel élnek nemi életet. A most közzétett adatok a Contraceptive CHOICE Projectből származnak, melyben 9256 olyan nő sorsát kísérték figyelemmel, akiknél nagy volt a nem kívánt terhesség előfordulásának esélye. A 15 és 45 év közötti életkorú résztvevők 32 százalékának legfeljebb középiskolai végzettsége volt.

A nőket saját választásuk szerinti ingyenes fogamzásgátlással látták el, mely lehetett intrauterin fogamzásgátló eszköz (spirál), implantátum, fogamzásgátló tabletta, tapasz vagy gyűrű. Egy hasonló csoporttal végzett korábbi vizsgálatban az ingyenes és választható fogamzásgátlás hatására csökkent a nem kívánt terhességek és az abortuszok száma. A mostani vizsgálatban arra keresték a választ, hogy az ingyenes fogamzásgátlás növeli-e a szexuális partnerek partnerek számát, melyet a kockázatos szexuális magatartás (nem kívánt terhesség, nemi úton terjedő betegségek [STD, sexually transmitted disease]) indikátorának tekintenek.

A közlemény első szerzőjeként közreműködő Gina Secura, a CHOICE Project igazgatója így fogalmaz: „A promiszkuitás ismert kockázatos magatartásforma. Amennyiben az ingyenes fogamzásgátlás megváltoztatja a szexuális magatartást, akkor ez a változás várhatóan nem sokkal a fogamzásgátlás biztosítása után következik be.” Éppen ezért a mostani vizsgálatban az ingyenes fogamzásgátlás biztosítása utáni 6−12 hónapban mérték fel a nők szexuális magatartását."

A vizsgálatban olyan kérdéseket tettek fel, hogy az adott személy milyen gyakran és hány partnerrel élt nemi életet a megelőző 30 napban. Összességében a nők 85 százaléka teljesítette a felmérést, akik közül 49 százalék volt a gyermektelenek aránya, és 62 százalékuknál fordult elő korábban nem kívánt terhesség.

A több szexuális partnerről beszámoló nők aránya a vizsgálat ideje alatt folyamatosan csökkent. Az egynél több férfi partnerrel szexuális életet élő nők aránya a vizsgálat kezdetén 5,2 százalék, az ingyenes fogamzásgátlás kézhez vétele után 6 hónappal 3,5 százalék, a 12. hónapban 3,3 százalék volt. A nők körülbelül 70 százaléka válaszolta azt 12 hónappal később, hogy szexuális partnereinek száma nem változott, miközben 14 százalékuk kevesebb, 16 százalékuk több nemi partnerrel állt kapcsolatban, mint korábban. A szexuális partnerek számának növekedése az esetek több mint 80 százalékában azt jelentette, hogy a korábban egy partnerrel sem rendelkező nő egy partnerrel élt szexuális életet.

„Vizsgálatunk nem igazolta, hogy emelkedne a promiszkuitás aránya azon nők körében, akik ingyen juthatnak hozzá a fogamzásgátlókhoz. Az ingyenes fogamzásgátlók nem növelik a kockázatos szexuális magatartásformák előfordulását” – hangsúlyozza dr. Jeffrey Peipert, a közlemény rangidős szerzője.

Bár az adatok a nemi aktusok számának megszaporodását jelzik – a vizsgálat kezdetekor a nemi aktusok átlagos száma nagy, 12 hónappal később 6 volt −, a szerzők megjegyzik, hogy ez a növekedés nem nyilvánul meg a STD-k gyakoribb előfordulásában.

„Az ingyenes fogamzásgátlásból nem vezethető le a kockázatosabb szexuális magatartás” – mondja dr. Peipert. Bár a vizsgálat nagy mintán történt, eredményeit korlátozza, hogy az elemzések önbevalláson alapultak, ami lehetőséget nyújtott a pontatlan felidézésre és szándékos torzításokra.

(forrás: www.otszonline.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés