hirdetés
hirdetés
2022. július. 07., csütörtök - Appolónia.
hirdetés

Az immunerősítés lehetőségei gyermekkorban

A közösségekben terjedő betegség gyermeket és szülőt egyaránt megvisel, érthető tehát, hogy a tudatos szülő a kockázatcsökkentés minden eszközét megragadja, hogy felkészítse gyermekét az őszi-téli időszakra. Az alábbiakban az immunrendszer felvértezésének leghatékonyabb lehetőségeit tekintjük át röviden.

hirdetés

Az immunrendszer éréséről

Az immunrendszer érése a születéstől a 10–12. életévig tart. Ekkor az immunmechanizmusok már működnek, az immunreakciók csaknem mindegyike kimutatható, az immunrendszer funkcionális integritása és protektív működése azonban még elégtelen, ami a későbbi életkorokhoz képest számos funkcionális immundeficienciát eredményez. A gyermekkor folyamán nemcsak a fertőzések kórokozóinak spektruma, hanem az ugyanazon etiológiájú infekciók klinikai képe is megváltozik, amely az immunmechanizmusok érettségével és az immunreaktivitás fokával áll összefüggésben. A fertőzésekkel szembeni védekezőképesség az első életévtized vége körül tekinthető minden szempontból teljesnek.

(Erdős M, Maródi L. Az interferon-gamma-aktiváció újszülöttkori sajátosságai macrophagokban. Magyar Immunol. 2002;1:12–18.)

A hűvös, esős őszi napok beköszöntével egyre hosszabb időt töltünk zárt térben, az összezártság pedig ismerten kedvez a fertőzések terjedésének. A közösségbe járó gyermekek fokozottan ki vannak téve az infekcióknak, amiért – főként kisgyermekkorban – a még érő immunrendszer csökkent védekezési hatékonysága is okolható. Hogyan támogathatjuk gyermekeink immunrendszerét, hogy ne essenek egyik betegségből a másikba?

 

Egészséges életmód

A szervezet egészségének egyik kulcseleme már gyermekkorban is a megfelelő táplálkozás: a változatos – fehérjékben, rostokban és vitaminokban gazdag – étrend. Az őszi-téli időszakban – különösen, ha a gyermek étvágytalan vagy legyengült – multivitamin-készítményekkel is hozzájárulhatunk a megfelelő vitaminigény biztosításához, noha a gyümölcs- és zöldségfogyasztást ezek egyike sem helyettesíti.

Nemcsak a kielégítő tápláltsági állapot nélkülözhetetlen ugyanakkor az immunrendszer megfelelő működéséhez: a rendszeres testmozgás és a gyermek életkori igénye szerinti, pihentető alvás jelentőségét sem lehet eléggé hangsúlyozni. Hasonlóan fontos, hogy a gyermek naponta legalább fél-egy órát töltsön friss levegőn sétával, játékkal.

 

Vitamin- és nyomelempótlás

A gyermekeknek kialakított multivitamin-készítmények széles tárházában számos olyan terméket találunk, amelyek speciális összetételüknél fogva többféle módon járulnak hozzá az immunrendszer hatékonyabb működéséhez. A vitaminok és nyomelemek mellett meghatározott Lactobacillus-törzseket is tartalmazó készítmények (pl. Juvita Multivitamin Immunkomplex gyerekeknek probiotikummal, Multi-tabs Immuno Kid) segítik a bélflóra egészségének fenntartását és erősítik a szervezet természetes immunvédekezését, így mind a légúti, mind a gyermekközösségekben gyakran fellépő gasztrointesztinális fertőzésekkel szembeni érzékenységet mérsékelhetik.

Az immunrendszer működésének, a szervezet ellenálló-képességének támogatására sok gyermekorvos javasol kúraszerűen Béres cseppet, amely a gyomor-bél rendszerből jól felszívódó komplexek formájában tartalmazza az ásványi anyagokat és nyomelemeket, és már kisgyermekkortól biztonsággal adható. Prevenciós célú alkalmazás esetén az optimális hatás kialakulása mintegy 6 hét után várható, és ez a hatás tartós alkalmazással a kívánt ideig (pl. téli hurutos, influenzás időszak vége) fenntartható. A vitaminpótlás és étvágyjavítás céljára kisgyermekkortól nagy iskolás korig kedvelt Vitacolan emulzió kiadásakor érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy földimogyoró-olaj-tartalma miatt mogyoróallergiásoknak nem vagy csak fokozott elővigyázatossággal adható.

A legújabb kutatások szerint a D-vitamin is szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, így gyermekkorban nemcsak a fejlődő csontozat egészsége, hanem az immunvédekezés szempontjából is nagy jelentőségű, hogy ősztől tavaszig (vagy akár egész év során) szem előtt tartsuk a rendszeres D-vitamin-pótlást.

 

Immunerősítő gyógynövények

Az immunstimuláns gyógynö­vényeket és ezek készítményeit a jár­vá­nyos időszakokban kúraszerűen, első­sor­ban a légúti betegségek meg­előzésére lehet alkalmazni. A növényi immunstimuláns vegyületek hatása nem specifikus; tartalomanyagaik a sejtes immunválasz fo­kozódását váltják ki. Több vizsgálat jelzi, hogy a nyálkatartalmú drogok (Althaeae radix – Althaea officinalis, orvosi ziliz vagy fehérmályva; Malvae sylvestris flos – Malva sylvestris, erdei mályva) vizes kivonata (teája) lokálisan fokozza a sejtes immunválaszt, így hatékonyabbá teszi a felső légúti megbetegedéseket okozó mikrobák elleni védekezést.

 

Pre-/probiotikumok

A pre/probiotikus készítmények és a természetes prebiotikus rostokat tartalmazó immunerősítők kúraszerű (nagyjából 3 hónapos) alkalmazása is hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez. Ezt a nem specifikus celluláris immunválasz fokozásával érik el: a gyógyászati céllal alkalmazott baktériumtörzsek jellegétől és mennyiségétől függően eltérő mértékben, de egyaránt serkentik a makrofágok, az antigénspecifikus citotoxikus T-lymphociták és a természetes ölősejtek aktiválódását, valamint fokozzák a citokintermelést. Emellett fontos szerepük van a bélflóra egyensúlyának megtartásában, ami gátolja a patogén mikroorganizmusok elszaporodását.

 

Vényköteles immunerősítők

A visszatérő légúti fertőzések megelőzésére gyermekeknek 12 hónapostól adható Broncho-Vaxom OM (belsőleges szuszpenzióhoz való por, illetve kemény kapszula formájában) az alsó és felső légúti infekciók kialakulásáért leggyakrabban felelős baktériumok (Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Klebsiella pneumoniae ssp. pneumoniae és ssp. ozaenae, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes és sanguinis, Moraxella catarrhalis) liofilizált formájának lizátumát tartalmazza. Kúraszerű alkalmazás esetén növeli a keringő T-lymphociták mennyiségét és a nyál IgA-koncentrációját, illetve fokozza a nem specifikus immunvédekezést. Így a kórokozókkal való tényleges találkozáskor a szervezet hatékonyabb védekezésre képes – tehát vagy nem alakul ki betegség, vagy ha mégis, általában enyhébb formában zajlik. A készítmény hatása általában 3 hónapos alkalmazással teljesedik ki.

Hasonló mechanizmussal fejti ki hatását a vakcinaként törzskönyvezett Ribomunyl granulátum, amely a K. pneumoniae, a H. influenzae, a S. pneumoniae és az A-csoportú S. pyogenes riboszómafrakcióit, valamint a K. pneumoniae membránfrakióit tartalmazza meghatározott összarányban. A kiújuló fül-orr-gégészeti fertőzések megelőzése már 2 éves kortól adható. A specifikus és a nem specifikus antiinfektív válaszreakció kialakulásához egyaránt hozzájárul. A nem specifikus immunválaszra gyakorolt széles körű hatás – ide értve a neutrofil sejtek működésének (adhézió, migráció) serkentését, a monociták/makrofágok és a természetes ölősejtek aktivációjának fokozódását – a Gram-negatív K. pneumoniae membránfrakciója révén valósul meg. E mellett a készítmény a dendritikus sejtek érését is elindítja, serkentve ezáltal a T-sejtek proliferációját, ami a riboszomális frakciókkal szemben specifikus immunválaszt vált ki. A riboszómális makromolekulák – amelyek a baktérium membránján expresszálódó antigéneknek felelnek meg – specifikus antigéntermelő sejtek képződését is serkentik a vérben és a nyálkahártyákban, e sejtek pedig lokálisan olyan antitesteket termelnek, amelyek felismerik a bakteriális antigéneket és gátolják a baktériumok tapadását a hámsejtekhez.

A vírusos légúti infekciók elleni immunvédekezés fokozásának hasznos szere az inozin-acedoben-dimepranol hatóanyagú Isoprinosine, amely szirup (50 mg/ml) és tabletta (500 mg) formájában is rendelkezésre áll. A sejtes immunválaszt befolyásolva növeli a szervezet saját védekezőképességét: a T-lymphocyták és a természetes ölősejtek citotoxicitását, továbbá a CD8+ szuppresszor és a CD4+ helper T-sejtek működését is fokozza. Emellett növeli az IgG és az interleukin-termelést, és potencírozza a neutrofil granulocyták, a monocyták és a makrofágok kemotaxisát és fagocita-aktivitását is.

 

Védőoltás

A télen sokakat ágynak döntő influenzavírus-fertőzés megelőzésének fontos eszköze az idejében beadott szezonális védőoltás, amely – különösen kisgyermekkorban – az influenza lehetséges szövődményeinek kivédése szempontjából is nagy jelentőséggel bír.

 

Összegzés

Az újonnan közösségbe kerülő gyermekek, a gyakran betegeskedők, illetve a krónikus betegségben vagy immunhiányban szenvedők számára javasolt immunerősítő kúra csökkenti a gyermekközösségekben gyakori légúti infekciók kockázatát. Ha mégis kialakul a fertőzés, általában enyhébb kórlefolyásra számíthatunk.

 

Dr. Bokor Dóra
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés