hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Az időskorban alkalmazott fehérjeitalok nem növelik az izomtömeget

Az időskorban alkalmazott proteinitalok magasabb dózisaihoz nem köthetők anabolikus hatások, abban az esetben sem, ha azokat tesztoszteron-kezelés mellett alkalmazzák.

hirdetés

Az ajánlások alapján a napi proteinbevitel felnőtteknél – életkortól függetlenül – testtömegkilogrammonként 0,8 gramm. Több szakember kételkedik abban, hogy ez a mennyiség idős korban is elegendő; ők nagyobb mértékű bevitelt tartanak szükségesnek ahhoz, hogy az időskorban tapasztalható csökkent mobilitás ellenére az izomtömeg ne fogyatkozzon meg.

OPTIMen-vizsgálat

A fokozott proteinbevitel potenciális klinikai hatásosságát elsőként vizsgálták meg egy randomizált vizsgálat (OPTIMen; Optimizing Protein Intake in Older Men) keretein belül olyan időskorúaknál (n=92; átlagéletkor 73 év), akik mozgásukban korlátozottak voltak, és akiknek az izomtömege már csökkent volt. A csoportban a vizsgálat kezdetén a zsírmentes testtömeg (lean body mass; LBM) 60 százalék volt (normál érték 65 százalék), és a bevont idős személyek napi proteinbevitele 0,71 g/kg/nap volt, szemben az ajánlott 0,8 g/kg/nap értékkel.

Fotó: archív
Fotó: archív

Az OPTIMen-vizsgálat során 2x2-es elrendezés alapján a bevont személyek egyik fele napi 0,8 g/kg/nap fehérje-bevitelben részesült, míg a másik fele 1,3 g/kg/nap mennyiségben jutott fehérjéhez – a megnövelt mennyiséget részben egy protein-tartalmú étrend-kiegészítő fogyasztása fedezte. A vizsgált személyeket tesztoszteron-kezelés szempontjából is randomizálták, vagy 100 mg tesztoszteron-enantátot kaptak intramuszkuláris injekcióban vagy placebo kezelésben részesültek.

A vizsgálat primer végpontjaként az LBM megváltozása szolgált, szekunder végpontként pedig többek között az izomerőt, az életminőséget, a fáradtságot és a szubjektív jóllétet definiálták.

Hiába a több fehérje

A plusz fehérje-bevitel nem járt szignifikáns előnyökkel egyik végpont tekintetében sem. Mindössze a zsírtömeg csökkent kimutathatóan a fokozott fehérjebevitel hatására. Ennek a pontos oka nem ismert, feltételezhető, hogy a proteinek metabolizmusának energiaigénye vagy a bélben termelődő hormonok, pl. glukagonszerű-peptid-1 hatása áll a háttérben.

A tesztoszteron önmagában elég

A tesztoszteron-bevitel ismert anabolikus hatása ennek a vizsgálatnak a során is megmutatkozott. A placebo-csoporttal összevetve a tesztoszteron-kezelés eredményeként 3,54 kg-mal nőtt az LBM és valamennyi teszt az izomerő növekedését igazolta. A tesztoszteron mellett alkalmazott fokozott fehérjebevitel nem hozott további javulást. Jelen vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy az anabolikus hatás kifejtéséhez nincs szükség megemelt protein-bevitelre.

(Forrás: JAMA Intern Med)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés